Benzinăriile Rompetrol și-au crescut profitul în 2023

Afacerile diviziei de distribuție a carburanților din grupul Rompetrol (KazMunayGas International) au scăzut anul trecut pe fondul ieftinirii carburanților, dar profitul a crescut, potrivit ultimelor date financiare ale companiei.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat 3,46 miliarde de dolari în anul 2023, cu 13% sub nivelul din anul 2022, explicația ținând mai ales de scăderea prețului carburanților – 2022 a fost un an excepțional pentru tot sectorul de petrol și gaze.

“În 2023, comparativ cu 2022, media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în USD (moneda de referință) a înregistrat o scădere de 21% pentru motorină, respectiv 14% pentru benzină. De asemenea, în moneda națională, cotația internațională a motorinei a scăzut cu 23,3%, iar cotația internațională a benzinei a scăzut cu 16,5%, față de anul 2022”, arată compania.

Totuși, în 2023 au crescut și profitul operațional și profitul net. Astfel, rezultatul operațional (EBITDA) a atins un nivel de peste 86 de milioane de dolari, cu 20% peste nivelul din anul anterior. Profitul net a fost, de asemenea, în creștere cu 9%, ajungând la 35,3 milioane de dolari.

Vânzările retail de pe piața românească s-au ridicat la 1,14 milioane de tone, în creștere cu 15% față de anul 2022, ca urmare a strategiei companiei, care s-a adresat în special pieței domestice. “Rezultatele pozitive au fost susținute și de expansiunea rețelei de distribuție, prin proiecte de dezvoltare de noi stații de carburanți, un exemplu fiind loturile de 12 stații deschise în centrele integrate de servicii de pe Autostrada A1. Investiția totală se ridică la peste 40 de milioane de dolari, fiind asigurată de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR)”, arată compania în raport.

Vânzările pe segmentul angro au scăzut însă semnificativ, cu 18%, până la aproximativ 800.000 de tone.

La finalul anului 2023, Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International în România, opera o reţea de 1.325 de puncte de comercializare a carburanților, incluzând stațiile proprii Rompetrol, stații partener Rompetrol, stații mobile Rompetrol Expres și baze interne (rezervoare de 9 şi 20 metri cubi amplasate în incinta companiilor).

De asemenea, în 29 dintre stațiile de carburanți sunt active 77 de puncte de încărcare electrică, cu o capacitate cuprinsă între 50 kW și maxim 150 KW.

Compania operează la nivel national şi 6 depozite de carburanţi, circa 200 de staţii de încărcare auto cu gaz petrolier lichefiat (GPL) şi peste 7.000 de puncte de distribuţie butelii GPL/Rompetrol casnic.

Citește și:

Pierdere uriașă la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, 270 mil. USD, în 2023. Compania și-a depreciat activele cu aproape un sfert de miliard de dolari, resursele financiare se limitează drastic

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *