Benzina și motorina s-au scumpit semnificativ, ca urmare a creșterii accizelor

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în prima zi a anului 2024, ca urmare a creșterii accizelor. O scumpire și mai mare din acceași cauză va urma la 1 iulie. Prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza.

O stație a liderului pieței, Petrom, afișa puțin după miezul nopții de 1 ianuarie un preț de 6,78 lei pe litrul de benzină și de 7,23 lei pe litrul de motorină. Aceeași benzinărie afișa ieri, înainte de a crește acciza la carburanți, prețuri de 6,49 lei pe litrul de benzină și 6,97 de lei pe litrul de motorină.

Așadar, în prima zi a anului, prețul benzinei a crescut cu 29 de bani pe litru iar cel al motorinei cu 26 de bani pe litru, niveluri care respectă, matematic, creșterea de acciză operată de Guvern începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie.

Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *