Belgienii de la Electrawinds fac un parc solar în Bărăgan

Compania belgiană Electrawinds va deschide până la sfârşitul anului viitor un parc solar cu o capacitate de 10 MW în localitatea Fierbinţi (Ialomiţa) au declarat reprezentanţii companiei la inaugurarea biroului teritorial pe care l-au deschis recent în România, la Constanţa.

Investiţia se ridică la 2,5-3 milioane de euro pentru fiecare MW instalat, iar cea mai mare parte a sumelor provine din credite bancare, inclusiv de la creditori instituţionali. Parcul va fi construit pe o suprafaţă totală de 4 hectare, concesionate pe 3o de ani de Electrawinds de la autorităţile locale.

Proiectul este încă în faza de obţinere a autorizaţiilor, dar cei de la Electrawinds spun că au deja o înţelegere cu Enel pentru a lega parcul eolian la reţeaua de distribuţie. Oficialii spun că nu s-au decis încă ce panouri solare vor cumpăra. Compania belgiană va beneficia de subvenţii consistente din partea statutului român, după ce legislaţia modificată eferitoare la schemele de sprijin pentru energia din surse regenerabile va intra în vigoare, cel mai probabil chiar în această lună. Compania va primi şase certificate verzi (deci în total până la 330 de euro) pentru fiecare MWh produs, faţă de doar unul singur, în prezent. Parcul va fi operaţional 1.200 de ore pe an.

Electrawinds are instalaţi 3 MW eolieni în România şi a început demersurile pentru un nou parc, de 25 MW. La nivel global, Electrawinds operează 22 de parcuri eoliene, 14 centrale solare şi 4 pe biomasă. Capacitatea instalată totală se ridică la 200 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *