Belgia reduce TVA la energie electrică și acordă o reducere de 100 de euro pentru fiecare familie

Belgia a decis să reducă, temporar, cota de TVA pentru energia electrică, aceasta fiind doar una dintr-un pachet de măsuri destinate să protejeze consumatorii de creşterea preţurilor la energie, a declarat marţi premierul Alexander De Croo, informează Reuters, citată de Agerpres.

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi electricitate au explodat în ultimele luni pe măsură ce economiile şi-au revenit din pandemia de Covid-19, ceea ce a contribuit la creşterea facturilor şi la majorarea preţurilor pentru multe bunuri.

„Este o situaţie dificilă, guvernul a demonstrat că poate lua măsuri echilibrate care răspund la realităţile de pe teren”, a declarat premierul Alexander De Croo într-o conferinţă de presă.

La finalul unor discuţii care s-au prelungit până marţi dimineaţă, guvernul de la Bruxelles a decis că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la electricitate va fi redusă de la 21% până la 6%, începând de la 1 martie şi până la 1 iulie. De asemenea, executivul a hotărât că fiecare gospodărie din Belgia va beneficia de o reducere unică de 100 de euro la factura la electricitate, iar tariful preferenţial la electricitate de care beneficiază cei cu venituri mici va fi prelungit pentru un trimestru în plus.

Impactul acestui pachet de măsuri ar urma să se ridice la 1,1 miliarde de euro, a estimat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, ceea ce ar însemna o reducere medie de 165 de euro pentru fiecare gospodărie.

Majoritatea celor 27 de state membre ale UE au elaborat măsuri destinate să protejeze consumatorii de preţurile mari la energie. Bulgaria a îngheţat preţurile reglementate la termoficare şi electricitate până la finele lunii martie, Spania şi Franţa au plafonat majorarea facturilor la energie, iar alte ţări precum Suedia au oferit ajutoare celor mai afectate gospodării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *