BEI a aprobat un credit de 1,5 miliarde de euro pentru gazoductul TAP

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a aprobat un împrumut de 1,5 miliarde euro pentru gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), a declarat un purtător de cuvânt de la BEI pentru Reuters, preluat de Agerpres. Este cel mai mare credit acordat de BEI pentru un proiect energetic.

Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu în valoare de 40 de miliarde de dolari şi o lungime de peste 3.500 de kilometri, denumit Coridorul Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică.

Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), derulat de un consorţiu la care acţionari sunt companiile BP, SOCAR şi Snam,va deschide calea pentru diminuarea co tei de piaţă pe care o are Gazprom în Europa.

Citeşte şi:

România, din nou pe harta gazoductelor. 16 miliarde de metri cubi de gaz caspic ar putea ajunge în fiecare an la Constanţa

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

În prezent, BEI investeşte anual între 70 şi 80 de miliarde de euro, dintre care aproape 10%, sau 7-8 miliarde de euro, sunt cheltuiţi în afara UE, din Africa Centrală şi până în America Latină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *