Becurile cu halogen nu se mai vând în România, începând cu 1 septembrie

Becurile cu halogen nu vor mai putea introduse pe piaţă de la 1 septembrie în nicio ţară membră a Uniunii Europene. Ce economii se fac dacă folosiţi becuri LED

Becurile cu halogen vor fi interzise de la comercializare în România şi toate celelalte state ale Uniunii Europene începând de astăzi, potrivit unei reglementări mai vechi a Comisiei Europene, care intră acum în vigoare. Becurile aflate acum în stocuul comercianţilor vor putea fi vândute, dar nu mai pot fi produse altele. Vor mai fi permise la comercializare doar corpurile mici de iluminat, R7 şi G9.

Măsura face parte din politica generală a Comisiei Europene de promovare a eficienţiei energetice, iar una dintre măsuri este înlocuirea becurilor clasice (cele cu filament au fost deja interzise), cu cele economice. Măsura de interzicere a vânzării becurilor cu halogen trebuia luată încă din 2016, dar a fost amânată până acum.

Potrivit unor studii ale Comisiei Europene, această politică de creştere a eficienţei, inclusiv prin înlocuirea tuturor surselor de iluminat calsice, şi, în final, migrarea către tehnologia LED, duce la o reducere a consumului de până la 93 TWh pe an până în 2020, echivalentă cu consumul anual de energie electrică al Portugaliei.

Becurile cu tehnologie LED au ajuns din ce în ce mai folosite, inclusiv pentru faptul că, dincolo de a fi economice, s-au şi ieftinit substanţial. În perioada 2010-2017, preţul lor a scăzut cu 75%.

Şi consumatorii din România încep să conştientizeze avantajele tehnologiei LED. Anul 2017 a fost primul an în care, în România, vânzările de LED-uri au depăşit vânzările tuturor celorlalte tipuri. Potrivit unui comunicat de la finalul anului trecut al firmei ELBI Electric & Lighting, lider naţional în distribuţia produselor electrice, 55% din sursele de iluminat vândute în România în anul 2017 sunt prevăzute cu tehnologie LED.

„Există o creștere a cererii de produse eco-friendly, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. De exemplu, față de becurile incandescente, LED-urile consumă cu până la 80% mai puțin curent electric. Produc astfel economii considerabile pe termen lung, au performanțe foarte bune, o gamă de culori a luminii practic nelimitată și nu conțin materiale periculoase. Tehnologia de iluminat cu LED a făcut progrese majore în ultimii ani astfel încât să poată emite lumina cât mai apropiată de cea naturală”, spuneau cei de la ELBI.

Spre exemplu, un flux luminos de 800 de lumeni este emis de un bec cu incandescenţă de 60W, care are însă o durată de viaţă de doar 1 an. Un bec halogen emite aceeaşi lumină la un consum de 43 de waţi, dar becul se va arde în 1-3 ani, iar dacă vorbim despre un bec CFL, e nevoie de unul de 14 W, a cărui durată de viaţă este de 6-10 ani. Pentru aceeaşi „cantitate” de lumină, este nevoie de un bec LED de 13 W, a cărui durată de viaţă este însă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, potrivit datelor ELBI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *