Băsescu: România are perspectiva independenţei energetice totale

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni că România are perspectiva independenţei energetice totale, putând fi una dintre sursele de gaze nu doar pentru ea însăşi, ci şi pentru alte ţări din Europa, potrivit Agerpres.

„Am fost în mare, în perimetrul Neptun la bordul navei Deepwater Champion, este o navă specializată în prospecţii la mare adâncime, vestea bună este ca s-a descoperit un zăcământ de circa 100 miliarde de metri cubi şi pe perspective similare sunt ca alte câteva depozite care urmează să fie prospectate în perioada următoare. În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producţie internă şi import de completare circa trei miliarde. Faceţi socoteala, câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze. Este clar că România are perspectiva independenţei energetice totale, iar dacă şi celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantităţi asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze, nu numai pentru ea însăşi, dar şi pentru multe alte ţări din Europa”, a spus Băsescu, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil.
El a precizat că nu trebuie să ne aşteptăm ca exploatarea zăcământului să înceapă imediat, punctând că acest lucru va fi posibil după ce se vor face toate prospecţiunile.

„Să nu vă aşteptaţi că mâine începe exploatarea zăcământului. Exploatarea zăcământului ar putea începe după ce se fac toate prospecţiunile. Din păcate, Deepwater Champion trebuie să plece în Golful Mexic, va reveni când îşi termină programul de explorări acolo. Deci, este o chestiune cam pe la orizontul anului 2015, 2016, 2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016, România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic”, a completat Băsescu.

Grupul petrolier Petrom, împreună cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, a început forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, după cum informa Petrom la începutul lunii ianuarie.

Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operaţiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.

Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi, în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun.

În perioada 2009 – 2010, Petrom şi ExxonMobil au achiziţionat date pentru peste 3.000 kilometri pătraţi din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultimă generaţie – în cadrul celui mai mare program seismic desfăşurat vreodată în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *