Banii luaţi de stat de la Enel vor merge în proiectul noii centrale de cogenerare Titan din Bucureşti – SAPE

Enel a plătit statului român dividende de circa jumătate de miliard de lei, iar banii vor fi folosiţi pentru investiţii în sectorul energetic, printre care şi proiectui CET Titan, ne-a declarat preşedintele SAPE, Bogdan Stănescu.

“Mare din suma se duce spre investiţii în sistemul energetic, prin proiectele SAPE, cum ar fi CET Titan- respectiv construcția unei instalații de cogenerare care să asigure bucureștenilor agentul termic. Electricitatea produsă va fi vândută pe bursă, conform legii”, ne-a declarat Bogdan Stanescu, președintele directoratului Societăţii de Administrate a Participaţiilor din Energie (SAPE).

“De asemenea, SAPE este implicată în procedura de ofertare pentru achiziția grupului CEZ din România. Am intrat în a doua fază a selecției.  Mai avem în analiză și alte proiecte de cogenerare la nivel național, în care SAPE dorește să se implice. Chiar dacă suma încasată este impresionantă, este insuficientă pentru nevoia de investiții în sistemul energetic și pentru intențiile SAPE de a derula astfel de investiții”, ne-a mai declarat Stănescu.

Ministerul Economiei a anunţat recent că că a ajuns la un acord cu compania Enel în sensul în care investitorul italian a fost de acord să plătească statului dividende de 502 milioane de lei, din rezultatul reportat al anilor anterior, după negocieri cu reprezentanții statului. Ulterior, Enel a anunțat că firmele pe care le controlează în România au plătit dividende tuturor acționarilor (deci inclusiv statului) în valoare totală de trei miliarde de lei, invocând faptul că acum cadrul de reglementare pentru activitatea sa în România este mai bun și permite companiilor să disponibilizeze banii către acționari.

Discuțiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE SA.

CET Titan, un proiect vechi

Proiectul de construire a unei noi capacităţi de producţie de energie electrică pe platforma vechii centrale electrice de termoficare (CET) Titan este destul de vechi.

“Există un plan făcut, şi care are aprobarea de principiu a Ministerului Energiei, privind construcţia unei centrale electrice pe gaze noi, în ciclu combinat, pe locul fostului CET Titan. Capacitatea centralei va fi de 50 MW, iar investiţia ar fi de maximum 40 de milioane de euro, pentru că dispune de un amplasament foarte bun. Este la sursa de gaz, la sursa de apă, şi este lângă staţia electrică, deci costul ar putea coborî undeva la 700.000 de euro pe MW nou instalat”, ne declarau surse guvernamentale în vara lui 2018..

Centrala electrică de termoficare (CET) Titan, s-a desprins din Electrocentrale Bucureşti-societatea care administrează toate CET-urile mari din Bucureşti în 2014, şi a devenit Electrocentrale Titan, societate aflată în subordinea Ministerului Energiei.

1 Comment

  1. intreg sistemul e corupt.
    am luat decizia ca intreg sistemul sa fie resetat.
    p.s. ce cauta bogdan in acea pozitie? bogdan e renumitul bugetar cu peste 20 de joburi (toate la stat) … cel caruia i-o sugea (ma iertati de expresia descriptiva) fosta sefa de la Juridic SAPE, Diana (nu-i dau al 2-lea nume, sa nu-i curga din gura)….
    toti sunteti niste stricati si trebuie sa fiti eliminati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *