Băncile dau din ce în ce mai mulţi bani pe morile de vânt

Instituţiile financiare din România au inceput să crediteze firmele care au proiecte de parcuri eoliene. Până acum BCR şi Unicredit Leasing dar urmează şi Banca Românească, Raiffeisen ori BRD.

BCR a finanţat cu 23 milioane un proiect eolian de 42 MW al companiei Martifer, iar Unicredit Leasing finanţează două proiecte de energie eoliană cu aproape 19 milioane euro, unul dintre acestea dezvoltat de Holrom, iar celălalt de Energy Rose, amândouă în valoare de 31 de milioane euro, a declarat Dana Duică, directorul Executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Potrivit acesteia, alte bănci care sunt interesate să investească în realizarea unor proiecte eoliene sunt BERD, BRD, Raiffeisen şi Banca Românească. În viziunea instituţiilor financiare piaţa românească suferă de un exces de certificate verzi. Pe de altă parte Agenţia de Reglementare spune că acest lucru nu se poate întâmpla mai devreme de cinci ani.

În prezent în România funcţionează 550 de MW instalaţi în eolian. Mari concerne energetice precum CEZ, GDF SUEZ, EDP, ENEL, Iberdrola, Verbund construiesc sau au în proiect ferme eoliene la noi în ţară. La acestea se adaugă şi un număr semnificativ de investitori locali. Toate aceste companii au proiecte în diverse grade de transpunere în practică prin care se poate ajunge în 2013 la o capacitate de circa 3300 de MW instalaţi, care ar putea asigura României o cotă de energie din surse regenerabile de 12% în acel an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *