Balanţa energetică a României: Consumul de electricitate creşte mai mult decât producţia, importurile sunt tot mai mari

Consumul naţional de energie electrică al României a fost, în primele nouă luni ale acestui an, de 42,1 TWh, în creştere cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistraţi 40,8 TWh, potrivit datelor Transelectrica.

România produce în continuare mai mult decât consumă, dar, din aceleaşi date se observă că, în condiţiile în care acest consum creşte, producţia rămâne relativ constantă. Astfel, în primele nouă luni ale anului în curs, producţia a fost de 44,3 TWh, cantitate aproape egală cu cea aferentă aceleiaşi perioade a anului 2016 – 44 TWh.

„În structura mixului de producție, în ianuarie – septembrie 2017 comparativ cu 2016, s-a înregistrat o creștere a ponderii componentei termo de aproximativ 4% , a producției din surse nucleare cu 1%, si din surse regenerabile de 2%. Aportul componentei hidro a cunoscut o scădere de 20% (10,9 TWh față de 13,7 TWh) . Analizând ponderile componentelor mixului de producție netă pentru intervalul ianuarie – septembrie 2017 se observă că cea mai mare pondere (41%) este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro (25%), iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ de 18% si respectiv 16%”, arată Transelectrica.

România a rămas exportator net de energie electrică şi în acest an, dar soldul se micşorează, pe fondul scăderii exporturilor şi al creşterii importurilor. Astfel, în primele trei trimestre ale acestui an, exporturile au ajuns la 4,5 TWh, în scădere cu 13% faţă de cei 4,2 TWh consemnaţi anul trecut. În schimb, importurile de electricitate au crescut cu 21%, de la 1,9 TWh în primele nouă luni ale anului trecut, la 2,3 TWh, în primele nouă luni ale acestui an.

„Comparativ cu 9 luni 2016 fluxurile fizice de import au scăzut pe relația Ungaria şi Serbia. În evoluția fluxurilor de export se observă o creștere pe relația cu Serbia de 16 pp, ȋn timp ce pe relația cu Bulgaria s-a ȋnregistrat o scădere cu 46 pp. Astfel, comparativ cu 2016, fluxurile fizice de export au crescut cu Serbia (41,8% +443 GWh), în timp ce pe relația cu Ungaria, Bulgaria și Ucraina au înregistrat scăderi. Analizând fluxurile fizice de import se observă scăderi pe relațiile cu Ungaria și Serbia, în timp ce pe relațiile cu Bulgaria și Ucraina s-au înregistrat creșteri de 187,2% respectiv 23,3%”, arată Transelectrica.
Mai mult de jumătate din importurile de energie (1,23 TWh) au venit din Ucraina.

În ceea ce priveşte puterea instaşată, Transelectrica afişează tot datele cu puterea brută, care a fost în creştere în acest an, cu 0,3% mai mare şi a ajuns la 24.700 MWh, cifră care este bună însă doar pentru statistici, din moment ce România are probleme în a-şi asigura necesarul de consum când se ajunge la nici 10.000 MW.

Citeşte şi:
Semnal de alarmă de la ANRE: Când consumul trece de 9.000 MW, România nu mai are cu ce să producă electricitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *