Azi, discuție finală Romgaz-Exxon, pentru finalizarea tranzacției referitoare la proiectul Neptun Deep din Marea Neagră

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că azi va avea loc o discuție între oficialii companiei de stat Romgaz și ExxonMobil pentru a se finaliza tranzacția de un miliard de dolari în urma căreia producătorul român va deține jumătate din proiectul gazier Neptun din Marea Neagră. 

“Au fost niște taxe care au apărut în perioada de negociere, s-a finalizat inclusiv acest lucru. Se vor modifica înțelegerile care au fost făcute înainte de apariția acestor taxe. Romgaz nu va plăti absolut nimic în plus față de ce s-a negociat și sunt convins că se va semna și contractul între Romgaz și Exxon în perioada imediat următoare. Îmi doresc ca decizia de investi]ie în Marea Neagră să fie luată anul acesta între OMV Petrom și Romgaz și să avem primele gaze în 2026”, spune ministrul Virgil Popescu într-o conferință la Antena 3.

Potrivit unor informații mai vechi obținute de noi, ar fi fost vorba despre o taxă care ar fi trebuit plătită la achiziția de către Romgaz a companiilor deținute de Exxon implicate în proiectul Neptun Deep, care s-ar fi ridicat la 60 de milioane de dolari. Astfel, apăruse un blocaj, exact înainte de semnarea contractului, legat de cine să plătească această taxă, cumpărătorul sau vânzătorul.

Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz a votat în decembrie pentru achiziție. Astfel, contra a 1,06 miliarde de dolari, Romgaz va cumpăra de la Exxon Mobil subsidiarele sale care dețin drepturile asupra perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve de gaze estimate la 100 de miliarde de metri cubi.

Odată cu semnarea contractului, Romgaz achită un avans de 106 milioane de euro. Odată cu finalizarea tranzacției, partenerul Romgaz în acest proiect, OMV Petrom, va deveni operatorul blocului.

Recent, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom a anunțat că decizia finală de investiție în proiectul Neptun va fi luată anul viitor, în condițiile în care modificările aduse legii offshore au întârziat să apară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *