Azerii de la SOCAR vor să aducă gaze în România

Compania petrolieră de stat a Azerbaidjanului, ţară cu mari reezerve de gaze, intenţionează să transporte gaze către România şi mai apoi, Ungaria şi Slovacia, acesta fiind unul dintre punctele de interes ale colaborării pe care SOCAR vrea să o aibă cu Romgaz.

Potenţiala colaborare cu firma azeră vizează trei direcţii, după cum ne-a spus directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

În primul rând, compania de stat din Azerbaidjan ar dori să exporte gaze în România, folosind infrastructura deja existentă  din sudul ţării noastre, în condiţiile în care gazul azer ajunge deja în Turcia prin conducta TANAP şi va ajunge şi în Grecia şi apoi, Italia, odată cu finalizarea conductei TAP.

Potrivit unor informaţii din piaţa de energie, SOCAR ar doi să transporte către pieţele din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Volintiru a confirmat că ar fi vorba despre această cantitate, pe care partea azeră ar dori să o aducă pe toate cele patru pieţe.

A doua direcţie ar viza interesul SOCAR de a participa, împreună cu Romgaz, la potenţialele explorări de hidrocarburi din Marea Neagră, iar a treia ar viza dorinţa companiei azere ca Romgaz să participe în proiecte de explorare/exploatare a gazelor chiar în Azerbaidjan.

Volintiru a spus că discuţiile vor continua chiar pe pâmânt azer, în condiţiile în care o delegaţie română, se va afla în Azerbaidjan unde va avea loc o conferinţă regională pe teme de energie, în a doua parte a acestei  luni.

Citeşte şi:

Petroliştii spun unele sonde de gaz ar putea fi închise, iar taxele încasate de stat vor scădea cu până la 60% din cauza OUG 114

L-am întrebat pe directorul Romgaz aceste lucruri în condiţiile în care, recent, compania a emis un comunicat de presă legat de potenţiala colaborare pe care firma românească de stat ar putea-o avea cu firma azeră. “Intrarea în parteneriat cu o companie de talia SOCAR, cu perspectiva extinderii, este un lucru important pentru noi, pentru că va aduce beneficii majore nu doar ROMGAZ cât şi sectorului energetic şi economiei naţionale în ansamblul său. ROMGAZ doreşte să îşi extindă activitatea pe pietele externe, explorând noi oportunităţi şi identificând variante optime şi eficiente de expansiune cu implicaţii profitabile asupra companiei”, a informat Romgaz într-un comunicat emis pe 21 ianuarie.

Compania petrolieră naţională din Azerbaidjan, SOCAR este prezentă încă din 2011 pe piaţa din România, unde operează acum o reţea de 46 de benzinării.

Fosta republică sovietică este una dintre ţările cu cele mai mari rezerve de gaze din regiunea din care facem parte. Rezervele de gaze naturale confirmate ale Azerbaidjanului sunt de 2.600 miliarde de metri cubi, iar ţara extrage deja gaze din giganticul zăcământ Shah Deniz, care va fi extins. O parte din infrastructura de transport către Europa (conducta TANAP care traversează Turcia) este deja operaţionaă, iar restul (conducta TAP-Trans Adriatic Pipeline) prin care gazul transportat prin TANAP să ajungă în Europa de Vest, prin Grecia, este în lucru.

Intenţia azerilor este ca o parte din acest gaz să ajungă şi la noi. În acest sens, se va putea folosi de viitorul gazoduct care să lege sistemele de transport ale Greciei şi Ungariei, pentru a cărui construcţie a depus şi o ofertă, vara trecută. Bulgaria intenţionează să folosească acest gazoduct pentru a primi un miliard de metri cubi de gaze azere pe an. Din Bulgaria, gazele ar putea ajunge la noi fie prin interconectorul Giurgiu-Ruse, fie prin conducta Tranzit 1, una dintre cele trei care traversează Dobrogea.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *