Avizul tehnic de racordare (ATR) ar putea fi eliminat din procedura de racordare de la rețeaua electrică

Operatorii de rețea ar urma să nu mai elibereze ATR în procesul de racordare la rețea, regulamentul urmând să fie modificat pentru reducerea procedurilor birocratice, a spus șeful ANRE, care a precizat că deocamdată aceasta este o propunere pe marginea căreia se reflectează.

“Ne dorim să avem acces la reţea în condiţii cât mai uşoare şi de aceea vreau să fac un anunţ, pentru că tot am început seria aceasta de reducere a lui birocraţiei la nivelul Autorităţii de Reglementare.

Vreau să vă spun că luăm în considerare, ne-a fost propusă de către colegii din autoritate, o nouă modificare a regulamentului de racordare în sensul eliminării ATR-ului. Este o propunere pe care o am pe masă. Este un lucru la care încă reflectăm. Îmi permit să-l anunţ public astăzi. Evident că vom trece prin absolut toate procedurile legale de transparenţă decizională dacă intern această hotărâre vom considera că este fezabilă şi că ne atingem dezideratul pe care îl vrem: reducerea birocraţiei, termene mai mici şi în final acces la reţea mai facil atât pentru consumatori, cât şi pentru producători, în general pentru toţi utilizatorii de reţea”, a spus președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, prezent la o dezbatere publică organizată de publicația Financial Intelligence în parteneriat cu ACUE.

ATR-ul este unul dintre primele documente eliberate de operatorul de rețea, de transport sau distribuție, pentru procesul de racordare a unui loc de producere sau de consum. El se eliberează, cel puțin pentru investitorii care doresc să pună în funcțiune capacități de producție de energie electrică, pentru un an – cu posibilitatea de a putea fi prelungit, la cerere.

Potrivit oamenilor apropiați de chestiune, ideea celor de la ANRE ar fi ca operatorii să nu mai solicite ATR, ci să introducă soluția tehnică de racordare care se elaborează pentru fiecare cerere de racordare direct în contractul de racordare care se semnează cu operatorii de rețea.

În momentul de față, sunt valabile ATR-uri eliberate investitorilor care doresc să conecteze noi capacități de producție la rețea pentru o capacitate de peste 56.000 MW.

2 Comments

  1. Ce ar însemna că toți să se racordeze cu puteri mari, oare nu ar plânge rețelele,și transformatoarele prin a lua foc?

    1. Nu, nu ar lua foc deoarece oricum nu ar putea functiona centrale decat pentru energia contractata (adica oricum nu se poate produce mai mult decat cer consumatorii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *