Aveți centrală termică sau vreți una? Cât vă costă gazul acum și după scumpire

Anunţul FMI referitor la intenţia Guvernului de a elimina în acest an subvenţia de la bugetul de stat pentru energia termică îi poate determina pe mulţi dintre cei 1,5 milioane de proprietari de apartamente încă branşaţi la sistemul centralizat să ia în calcul varianta achiziţiei unei centrale murale pe gaz.

Distribuitorii de centrale de apartament mizează pe o creştere cu cel puţin 30% a vânzărilor, după anunţul Guvernului. Presa a vehiculat, pe surse, o scumpire a energiei termice chiar şi până la 60%, cifră care ar putea speria mare parte a celor încă branşaţi, chiar dacă o scumpire la nivelul celor 92 de localităţi care încă mai au servicii de furnizare centralizată a energiei termice e greu de estimat-primarii decid dacă cresc subvenţia locală sau nu. Puteţi citi aici mai multe despre acest subiect.

Oricum, în cazul în care proprietarii optează pentru achiziţionarea unei centrale murale trebuie să ştie că o creştere a preţurilor la gaz este inevitabilă. Preţul la gazele livrate populaţiei a rămas nemodificat din toamna lui 2009, în condiţiile în care preţul de import al gazului a tot crescut, iar furnizorii spun că înregistrează pierderi pentru că sunt obligaţi să vândă populaţiei la un preţ mai mic decât costul. ANRE a recunoscut recent că plângerile furnizorilor sunt justificate, deci o creştere a preţurilor la consumatorii casnici este foarte probabilă. Pe de altă parte, se lucrează acum la o nouă modalitate de calcul a preţurilor la gaze pentru populaţie.

E-nergia.ro vă prezintă o estimare a costului gazelor pentru o centrală murală, la preţul de acum, la o creştere a preţurilor cu 25% (cerută de unul din cei doi mari furnizori) şi la o creştere de 50%. Datele au fost obţinute de la Ariston Thermo, unul dintre cei mai mari distribuitori de centrale termice din România, şi sunt estimative

La preţul actual: 241 de lei pe lună

La un preţ cu 25% mai mare: 301 lei pe lună

La un preţ cu 50% mai mare: 361 de lei pe lună.

Precizări metodologice: S-a luat în calcul un apartament de bloc cu trei camere, cu o suprafaţă utilă de 70 mp, situat la un etaj intermediar, într-un imobil reabilitat termic. Consumul este valabil pentru o lună de iarnă, cu o temperatură exterioară medie de -2 grade şi pentru o temperatură interioară medie de 17 grade. Consumul de apă caldă menajeră este de 5 metri cubi pe lună.

Consumul de gaz este de 238,2 metri cubi pe lună, iar centrala termică este una convenţională, de 24 kW.

 

 

 

4 Comments

 1. prostii; estimari de amatori: intr-un bloc nou (bine izolat), factura la caldura pe timp de iarna vine in medie la 66 mp utili: < 100 ron. Maxim am avut 120 ron; vorbim de 5 luni de caldura. Temperatura in casa nu a scazut sub 22 grade.

 2. Platesc cheltuielile de intretinere pt. 2 apartamente, unul inchiriat racordat la regie de termoficare (RADET) pt. care se primeste subventie (cam 50%), si unul proprietate cu centrala termica in provincie pt. care nu se primeste subventie (legea nu permite decat pt. cei racordati la sisteme centralizate). Practica spune asa: in aceleasi conditii tehnice si de confort, pt. caldura, cei cu centrale termice platesc mai mult (desi s-a acreditat ideea invers) decat cei racordati la sisteme de termoficare, de regula dublu. Dupa eliminarea subventiei – costurile vor fi cam aceleasi.

  Referitor la cele 2 apartamente, unul racordat la RADET Bucuresti si unul cu centrala termica in provincie, identice ca suprafata (3 camere) si date tehnice: in ianuarie am platit cca. 220 lei pt. primul, cca. 400 lei pt. al 2-lea (290 mc). Insa, cei 220 lei reprezinta intretinere care include caldura, apa si gazul, cei 400 doar gazele, apa fiind platita separat cam. 90 lei (18 mc), la fel si intretinerea comuna cca. 35 lei. Deci, per total iese 220 lei versus 525 lei.

  Problema pe care as ridica-o eu pt. aceasta subventie este de alta natura: subventia nu este platita doar de primarii cum se crede, ci si de stat. La componenta de stat – participa de fapt toti cetatenii, inclusiv cei care nu primesc subventii. Astfel, un locuitor din Predeal unde nu exista incalzire centralizata sau dintr-o comuna oarecare, plateste 525 lei pe luna, iar din impozitul platit de el la stat subventioneaza RADET Bucuresti, un cetatean racordat la RADET platind 220 lei pe luna. Cu alte cuvinte, unii platesc parte din facturile altora si nu au nici drept de subventie, ceea ce nu este in regula.

  Datele furnizate sunt corecte.

 3. Dar confortul cum se evalueaza? Prefer sa platesc mai mult pt. centrala proprie decit sa fac frig pe bani dati la sistemul centralizat. Sa adaugam apa calda: cu centrala proprie faci dus cind ai chef pe cind la sistemul centralizat trebuie sa astept anumite ore plus trebuie sa las sa curga o gramada de apa pina se incalzeste acceptabil (sistemul centralizat = o centrala pt. tot blocul)

 4. sall priteni atunci care e recomandarea voastra se merita sa-ti instalezi o centrala termica sau nu?

  si care ar fi cea mai buna centrala ? marca si avantaje
  ms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *