Avertismentul lui Putin către Occident: continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat vineri Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume, transmite Reuters, citată de News.ro.

Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale ”febrile”, cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor.

Clienţii din Uniunea Europeană au spus că vor să renunţe la gazul rusesc, în timp ce liderii Grupului celor Şapte au declarat luna trecută că vor să exploreze ”plafoane de preţ” pentru combustibilii fosili din Rusia, inclusiv petrolul.

”Restricţiile de sancţiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune acelor ţări care le impun”, le-a spus Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia, inclusiv directorului general  Rosneft, Igor Sechin, şi viceprim-ministrului Alexander Novak.

”Utilizarea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave – fără exagerare, chiar catastrofale – pe piaţa mondială a energiei”, a adăugat liderul rus.

Invadarea Ucrainei de către Putin din 24 februarie şi impunerea de către Occident a celor mai severe sancţiuni din istoria modernă au subminat pieţele de energie şi mărfuri, încetinind creşterea economică globală.

În timp ce Putin se confruntă cu un război major, cu cea mai mare criză geopolitică şi cu cea mai mare provocare economică a Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, şeful de la Kremlin, în vârstă de 69 de ani, a semnalat în mod repetat că nu este dispus să dea înapoi.

Energia este un domeniu în care Kremlinul încă deţine dominaţie, iar puterile europene, inclusiv Germania, se tem că ar putea fi pe cale să reducă livrările.

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi cel mai mare exportator mondial de grâu.

Europa importă aproximativ 40% din necesarul de gaze şi 30% din cel de petrol din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *