Avertisment: România riscă să piardă investiţii de 5 miliarde de euro

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (AREE) spune că modificările pe care Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să le aducă Legii privind promovarea regenerabilelor vor pune în pericol investiţii de cel puţin 5 miliarde de euro.

Membrii AREE, asociaţie care cuprinde 91 de firme cu interese în industria eoliană, consideră că această măsură nu respectă intenţiile iniţiale de încurajare şi nici spiritul Directivei Europene 2009/28/CE, potrivit unui comunicat.

„Schimbările pe care ANRE le vrea în Legea 220 /2008, care are ca scop stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, vor face imposibilă exploatarea potenţialului imens al României din domeniul eolian. Companiile membre ale asociaţiei, care au în plan investiţii de circa 5 miliarde de euro în perioada 2011-2013, pot ajunge să stopeze proiectele din cauza lipsei de predictibilitate şi, implicit, de finanţare”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, Dana Duica.

Prin modificările postate pe site-ul instituţiei, ANRE introduce monitorizarea producătorilor şi reducerea numărului de certificate verzi. Reprezentanţii AREE consideră că schimbarea schemei suport poate apărea mult prea devreme pentru o industrie aflată la începuturile ei în România, iar acest fapt „va induce o incertitudine ce determină nebancabilitatea proiectelor regenerabile. Neavând o bază solidă de calcul pentru planul de finanţare, băncile nu vor putea acordă împrumuturi”.

Companiile membre al AREE consideră absolut necesară indicarea unei date realiste înainte de care nu se vor operă modificări ale schemei.

„Mai mult, deşi procesul birocratic este greoi şi lung şi în prezent, ANRE vrea  să oblige companiile să notifice individual capacităţile de peste 125 MW, fapt ce periclitează realizarea numeroaselor proiecte mari. Niciun alt stat membru nu mai aplică această prevedere” , a mai spus reprezentantul AREE.

În plus, ANRE intenţionează schimbarea regulilor privind accesul prioritar şi dispecerizarea în reţea a energiei electrice din surse regenerabile, luând în calcul un „acces garantat” în loc de „acces prioritar şi dispecerizare cu prioritate”, prevedere care nu respectă nici litera şi spiritul legii 220/2008 şi nici Directiva Europeană 29/2009.

„Este crucială pentru investiţiile din domeniu eliminarea definiţiei de acces garantat şi aplicarea accesului prioritar şi a dispecerizarii cu prioritate a tuturor producătorilor de energie verde”, a adăugat Dana Duica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *