Criza energetică nu s-a încheiat încă, iar situația aprovizionării cu energie în Europa s-ar putea deteriora în cursul acestui an, a anunțat miercuri una dintre cele mai importante companii de utilități din Germania, E.On, scrie OilPrice.
„Criza nu s-a încheiat încă”, a declarat miercuri directorul financiar al E.On, Marc Spieker, la prezentarea rezultatelor pentru primul trimestru ale gigantului german din domeniul utilităților, prezent și în România.
„Comparativ cu actualele condiții din piață, previziunile noastre iau în calcul și posibilitatea unei deteriorări în restul anului. Credem că suntem bine poziționați pentru a face față volatilității care se așteaptă să continue”, a adăugat Spieker.
Perspectivele companiei pentru întregul an 2023 pornesc de la premisa că criza energetică nu s-a încheiat încă, a precizat E.On în prezentarea rezultatelor.
Grupul german spune că va continua să investească în transformarea sistemelor energetice din Germania și Europa, întrucât „actuala criză este un accelerator pe drumul nostru către un viitor energetic prietenos cu mediul”, a spus Spieker.
În ultimele zile, prețurile de referință ale gazelor naturale din Europa au continuat să se reducă și au început o a șasea săptămână de scăderi, pe fondul unor stocuri confortabile și a unei cereri de gaze mai puțin intense în Europa și Asia.
Contractele futures pe prima lună la hub-ul TTF, referință pentru tranzacțiile cu gaze naturale din Europa, au scăzut miercuri la 40 de dolari (36,25 euro) pe MWh la ora 6:30 GMT.
Prețurile s-au înjumătățit de la începutul anului, după o iarnă mai blândă, care a lăsat stocurile europene de gaze la sfârșitul sezonului de încălzire 2022/2023 mult peste media pe ultimii cinci ani.
În pofida actualei acalmii a cererii și a prețurilor, guvernele și analiștii avertizează că Europa nu ar trebui să se relaxeze și că criza energetică nu s-a încheiat încă.
Dacă temerile legate de o criză a gazelor naturale nu s-au concretizat iarna trecută, iar prețurile gazelor au scăzut, Europa nu ar trebui să ia în calcul o altă iarnă mai caldă decât de obicei și să se bazeze pe o concurență mai mică din partea Asiei în timp ce se pregătește pentru iarna 2023/2024, potrivit experților.