Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă

Pe fondul unui vânt foarte bun azi, turbinele eoliene sunt prima sursă de energie electrică a țării, astfel că Sistemul Energetic Național trece mai ușor peste lipsa unei unități nucleare, cel puțin azi.

În această dimineață turbinele eoliene asigurau o treime din producția națională de energie electrică, în condițiile în care Sistemul Energetic Național nu beneficiază de una dintre unitățile centralei nucleare de la Cernavodă, oprită controlat.

După cum puteți vedea în imaginea alăturată, la ora 09.40, turbinele eoliene funcționau la o putere instantanee de peste 2.100 MW, adică echivalentul a trei reactoare de tipul celor de la Cernavodă, în condițiile în care capacitatea totală instalată în eolian în România este undeva sub 3.100 MW.

Din ultimele prognoze pentru ziua de azi, am avea un aport foarte bun al vântului toată ziua, cu o putere medie la nivelul înregii zile de peste 1.600 MW, ceea ce ar corespunde unui factor de capacitate de 54%, bun pentru industrie.

În condițiile unui consum redus, de week-end, la acest moment România este exportator net de energie, din cauza producției mari din vânt. Situația este posibil să se schimbe însă mâine, prognoza consultată de noi arătând o producție eoliană la o putere medie de doar 290 MW –  media orară a zilei. De altfel, și seara trecută, în vârful de consum al zilei România a importat masiv energie electrică, cel mai mare nivel depășind 2.100 MW.

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită controlat în seara zilei de 10 octombrie, “în vederea realizării unor lucrări de întretinere a unor echipamente pentru asigurarea functionării optime în perioada anotimpului rece”. Potrivit graficul actual, unitatea 1, de 700 MW, ar urma să fie repusă în funcțiune pe 16 octombrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *