Austria vrea să scape de gazele din Rusia. Comisie specială pentru examinarea posibilităţii de exit din contractul de furnizare de gaze OMV-Gazprom

Ministerul Energiei din Austria a desemnat o comisie de experţi care să examineze dacă ţara poate ieşi dintr-un contract de furnizare de gaze încheiat de grupul rus Gazprom cu grupul austriac OMV, în ideea de a-şi reduce dependenţa de Rusia, a anunţat marţi ministrul de resort, Leonore Gewessler, transmite Reuters.

În acest scop, membrii comisiei vor examina contractul încheiat de Gazprom cu OMV, al cărui conţinut este ţinut secret de OMV, scrie Agerpres.

Contractul dintre OMV şi Gazprom, semnat în 2018 în prezenţa cancelarului de atunci Sebastian Kurz şi a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a prelungit cu 12 ani, din 2028 până în 2040, perioada în care grupul rus Gazprom va furniza OMV gaze naturale.

Până acum, doar OMV cunoştea ce conţine în mod precis contractul semnat cu Gazprom, dar nu şi Guvernul sau autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Austria.

În mod public, pe lângă durata contractului până în 2040, se ştie doar că cele două părţi au convenit o clauză de tip „Take-or-pay”, conform căreia OMV trebuie să plătească pentru gazele livrate de Gazprom chiar dacă nu are nevoie de aceste cantităţi de gaze.

„Prelungirea contractului 2018 a fost o greşeală”, a declarat ministrul Energiei, Leonore Gewessler, la o conferinţă de presă organizată marţi.

Comisia, compusă din economişti şi specialişti în drept, va fi prezidată de fostul preşedinte al Curţii Supreme, Irmgard Griss, şi profesorul universitar Andreas Kletecka. Primele concluzii ale comisiei ar trebui să fie prezentate la toamnă iar un raport final ar trebui să fie prezentat până la sfârşitul anului.

„Comisia va trebui să răspundă la o întrebare foarte importantă: este o modalitate prin care putem ieşi din acest contract?”, a spus Griss la conferinţă de presă. O a doua întrebare la care comisia va trebui să răspundă este cum trebuie procedat în viitor cu contractele pe care le încheie o firma privată dar care au un impact imens asupra situaţiei economice şi asupra politicii de securitate a Austriei, a declarat fostul preşedinte al Curţii Supreme.

În luna mai, 90% din importurile nete de gaze ale Austriei au provenit din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *