Austria vrea să închidă contractul prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom. Compania austriacă a fost primul client occidental al rușilor, acum peste jumătate de secol

Confruntându-se cu importuri ridicate de gaze ruseşti, în condiţiile în care războiul din Ucraina continuă, Austria caută să adopte mai multe măsuri radicale, inclusiv încheierea contractului pe termen lung prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom, a anunţat luni ministrul Energiei, Leonore Gewessler, la o conferinţă de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Chiar dacă în mod tradiţional era unul dintre cei mai buni şi mai vechi clienţi ai Rusiei pentru gaze naturale, Austria şi-a înmulţit eforturile destinate reducerii dependenţei de livrările ruseşti, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul ţării, scrie Agerpres.

Deşi liderii politici, cum ar fi ministrul Energiei, Leonore Gewessler (Verzi), au declarat în mod repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania energetică OMV, deţinută parţial de stat, a arătat în mod clar că va continua să cumpere gaze de la Gazprom, conform contractului valabil până în 2040.

Ponderea Rusiei în porturile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie, ajungând la un nou record de 98%, de la 76% în noiembrie, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut uşor, a explicat Gewessler.

Oficialul a adăugat: „Piaţa şi companiile de energie care fac parte din ea nu-şi îndeplinesc responsabilităţile de a reduce suficient dependenţa de gazele ruseşti. Diversificarea importurilor noastre de gaze avansează mult prea lent”.

Ministerul Energiei a însărcinat think-tank-ul Wifo să realizeze până în vară un studiu privind impactul economic al încheierii contractului şi pericolele menţinerii dependenţei de gazele ruseşti, a informat Gewessler, adăugând: „Trebuie să ne pregătim de renunţarea la contractele pe termen lung ale OMV”.

Reprezentanţii OMV nu au răspuns imediat solicitărilor de a face comentarii.

De asemenea, ministrul Energiei a anunţat că intenţionează să oblige companiile care vând gaze în Austria să adopte măsuri concrete pentru reducerea ponderii gazelor ruseşti în mixul lor. Va fi analizată baza legală pentru o astfel de solicitare

Deja OMV a semnat contracte pentru achiziția de LNG

Amintim că grupul austriac OMV a anunțat la finalul lui noiembrie 2023  semnarea unui acord de vânzare-cumpărare pe termen lung cu compania americană Cheniere Energy, Inc. care acoperă furnizarea a până la 850.000 de tone de gaz natural lichefiat (LNG) pe an începând cu sfârșitul lui 2029. În conformitate cu termenii acordului, Cheniere va furniza OMV până la 12 încărcături de LNG pe an, care vor fi primite și regazeificate prin intermediul terminalului Gate LNG din Rotterdam, Olanda, unde OMV deține capacități de regazeificare pe termen lung. Prețul contractual pentru LNG este legat de indicele TTF.

Mai devreme, în vară, OMV a semnat un contract cu BP pentru furnizarea a un milion de tone de LNG pe an, timp de zece ani începând cu 2026.

OMV face afaceri cu Gazprom de 50 de ani, în condițiile în care Austria a fost prima țară occidentală care a încheiat un contract de furnizare de gaze pe termen lung cu fosta Uniune Sovietică, în 1968.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *