Compania italiană Enel ar trebui să se semneze cel mai târziu în luna mai un contract de vânzare a aproximativ 50% din acțiunile sale din divizia sa de energie regenerabilă din Grecia, Enel Green Power Hellas, către grupul australian Macquarie Group, au declarat joi două surse apropiate de acest subiect pentru Reuters.
Enel a declarat în noiembrie că este în căutarea unui partener dispus să cumpere o parte din Enel Green Power Hellas și să investească în dezvoltarea companiei.
Enel Green Power Hellas are 59 de centrale cu o capacitate totală de 482 MW, eoliană, fotovoltaică și hidro, potrivit site-ului companiei, și șase centrale fotovoltaice de 84 MW în construcție.
„Discuțiile cu Macquarie pentru o participație de aproximativ 50% se pare că se vor încheia în zilele următoare”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.
Macquarie, care deține o participație de 49% în unicul operator de rețele electrice din Grecia, HEDNO, și Enel au refuzat să comenteze.
Enel, care este unul dintre primii cinci dezvoltatori de energie regenerabilă la nivel mondial în termeni de capacitate instalată, a lansat anul trecut un plan de eficientizare a operațiunilor sale internaționale, cu intenția de a-și reduce datoria netă la mai puțin de 3 ori profitul său de bază.
În cadrul strategiei prezentate de directorul general Francesco Starace în noiembrie, Enel a decis să iasă din România, Peru și Argentina, și să caute parteneri pentru unele business-uri.
Grupul italian, care vizează o reducere a datoriei de 21 de miliarde de euro până în 2025, a semnat deja un acord de vânzare a activelor sale din România către Public Power Corp. din Grecia, care ar urma să se încheie până în al treilea trimestru al acestui an. De asemenea, a ajuns la un acord cu compania chineză de stat Southern Power Grid International pentru două active din Peru.
Macquarie este prezentă și pe piața românească după ce a preluat afacerile grupului CEZ din România, adică un parc eolian în Dobrogea, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, un ansamblu de microhidrocentrale din Caraș-Severin, distribuția din zona Olteniei, DEO, cu 1,4 milioane de clienți, și firma de furnizare CEZ Vânzare.