Fondul de investiţii Macquarie din Australia, cel mai mare administrator de infrastructură din lume, a anunţat miercuri că strâns 1,6 miliarde de euro pentru cel de-al doilea fond de investiţii în energii regenerabile, graţie cererii puternice din partea investitorilor instituţionali din Marea Britanie şi Germania, transmite Reuters citată de Agerpres.
Ţările şi companiile încearcă să îşi crească utilizarea de energie regenerabile pentru a-şi reduce emisiile de carbon şi a combate încălzirea globală. În acelaşi timp, nivelul extrem de scăzut al dobânzilor a afectat randamentul investiţiilor în instrumentele cu venit fix şi a crescut atractivitatea activelor alternative.
Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), managerul fondului, a precizat că a atras investiţii din partea a 32 de instituţii, inclusiv fonduri de pensii, companii de asigurări şi fonduri suverane, ceea ce i-a permis să depăşească ţinta minimă de un miliard de euro. Chiar dacă investitorii din Europa au contribuit cel mai mult la capitalul viitorului fond, în condiţiile în care investitorii din Germania şi Marea Britanie au fost responsabili pentru 30% fiecare, fondul denumit Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2 a atras şi investiţii din Asia Pacific şi America de Nord.
Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2 va viza proiecte de energie eoliană şi fotovoltaică din Europa Occidentală, SUA, Canada, Mexic, Japonia, Taiwan, Australia şi Noua Zeelandă.
„În zonele unde acest fond se va concentra, în următorii cinci ani va exista o nevoie de capacităţi suplimentare în valoare de peste 300 de Gigawaţi”, a declarat Leigh Harrison, director pentru regiunea EMEA la MIRA.
Decizia de a lansa cel de-al doilea fond de investiţii în infrastructuri regenerabile vine la trei ani după ce Macquarie a preluat fondul Green Investment Bank de la Guvernul britanic pentru 2,3 miliarde de lire sterline, pe care l-a redenumit Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 1.
Luna trecută, Comisia Europeană a aprobat preluarea de către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited a anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România, deţinute de grupul ceh CEZ.
Anterior, în data de 23 octombrie 2020, CEZ Group a anunţat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.
Ondrej Safar, directorul general al CEZ România, estima că vânzarea operaţiunilor din România s-ar putea finaliza în prima jumătate a lui 2021, după obţinerea aprobărilor de la autoritatea de concurenţă de la Bruxelles şi de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).