
Alianţa pentru Unirea Românilor va depune, la Senat, o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, din cauza continuării politicii sale „incompetente, lipsite de viziune, care a lipsit ţara de o producţie suficientă a energiei electrice”, a declarat luni liderul grupului parlamentar AUR din Camera superioară a Parlamentului, Petrişor Peiu, citat de Agerpres.
„În legătură cu moţiunea simplă pe care o vom depune la Senat pentru demiterea ministrului Energiei, am să prezint, pe scurt, motivaţiile care stau la baza acestei cereri de demiteri a ministrului Energiei: continuarea politicii incompetente, lipsită de viziune, care a lipsit ţara de o producţie suficientă a energiei electrice. Mă refer aici la lipsa de progres privind finalizarea centralei de la Iernut, lipsa de progres privind începerea proiectului centralei de la Tarniţa, mă refer aici la faptul că este în continuare în vigoare o prevedere legală privind închiderea tuturor exploatărilor de lignit, a carierelor de lignit şi a centralelor energetice din Complexul Energetic Oltenia, la 1 ianuarie 2026. Mă refer la dispunerea de către ministrul Energiei a permiterii vânzării unor cantităţi importante de gaze la export, fără asigurarea prealabilă a consumului intern”, a susţinut Peiu, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, un alt motiv pentru iniţierea moţiunii îl reprezintă ceea ce s-a întâmplat la DEPOGAZ în noiembrie 2024, precum şi atribuirea de către Ministerul Energiei a unor contracte pe sume „imense”, fără procedură legală de licitaţii.
„A doua motivaţie este ceea ce s-a întâmplat la DEPOGAZ începând cu noiembrie 2024, când aproape s-au golit cele două depozite de gaz (…)., situate în zona cu cel mai mare consum de gaze, creând o situaţie pe care România nu a mai avut-o în ultimii 10 ani şi urcând preţul gazului din România cu peste 25% mai mare decât preţul gazului în state din vecinătatea noastră, care nu au nicio moleculă de gaz. A treia motivaţie se referă la atribuirea de către Ministerul Energiei, sub conducerea actualului ministru, Sebastian Burduja, a unor contracte pe sume imense, fără procedură legală de licitaţii. Şi ne referim atât la contractul privind reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, unde s-a atribuit un contract de 3,1 miliarde de euro, fără nicio licitaţie, dintre care 800 milioane de euro sunt doar sporuri de performanţă, adică firmele semnatare vor primi aceşti bani doar pentru că şi-ar face treaba la timp. El nu include realizarea fizică a vreunei unităţi. De asemenea, contractul privind atribuirea tot fără licitaţie a contractului privind realizarea de minireactoare modulare, contract care este în valoare de câteva miliarde de dolari şi care poate ajunge la 10 miliarde de dolari, repet, fără nicio procedură de selecţie, în baza unei tehnologii care nu este certificată astăzi nicăieri în lume”, a afirmat Petrişor Peiu.
Senatorul AUR a mai spus că solicită demisia lui Burduja şi pentru comportamentul „imatur şi neprofesionist” al acestuia şi „modul în care se prezintă un demnitar al statului român în spaţiul public”.