Au început demiterile de la companiile din Energie, pentru ca România să nu piardă cele 290 de milioane de euro

Guvernul a demarat deja procedurile de revocare a unor șefi de la companiile de stat din energie, primele fiind operate la CE Oltenia și Electrocentrale Craiova. Se va continua cu “companiile listate”

“Au fost demarate revocări de membri în Consilii de Supraveghere la CE Oltenia, Electrocentrale Craiova. Urmează schimbări și la câteva companii listate, pentru a putea îndeplini jalonul din PNRR legat de guvernanța corporativă în companiile de stat”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferința „Re-liberalizare: Competiție pe piața energiei în beneficiul tuturor”, organizată de Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Revocările vor continua și la alte companii, dacă unii dintre membrii Consiliilor de Supraveghere sau de Administrație nu își vor da demisia.

“Urmează câteva companii și pentru că ele sunt listate, n-o să fac alte aprecieri, și dumneavoastră veți înțelege, pentru că noi nu vrem să bulversăm piața, nu-avem nimic cu nimeni, pur și simplu trebuie să ne facem datoria de a atrage toți banii pentru România, de fapt, de a nu pierde niciun ban din PNRR. Fără supărare din partea nimănui. Și eu sper ca toți cei care sunt membri în aceste consilii vor înțelege lucrul acesta, vor da dovadă de bună credință față de România și vor demisiona sau își vor depune mandatul sau oricum vor fi revocați, fiind altfel îndreptățiți în baza ordonanței adoptate recent și la șase salarii compensatorii”, a spus Burduja.

„Acest jalon 121 ne-a cauzat multe nopți nedormite și, de fapt, problema survine dintr-o necorelare între textul ordonanței 109 și a cadrului legislativ din România, o interpretare a Comisiei Europene asupra textului din jalon, din PNRR. Și anume acolo se anunță mai degrabă niște principii de transparență, competitivitate, lipsa conflictelor de interes. Și din asta s-au purtat negocieri cel puțin șase luni, poate mai bine, cu Comisia”, a explicat Burduja.

“Acum știm ce vrea Comisia, era bine să știm de la început. Asta este, sunt proceduri mai vechi, dar eu pot să vă spun că vom face tot ceea ce depinde de noi să nu pierdem niciun ban, chiar dacă timpul e scurt, chiar dacă astfel de proceduri durează în general șase luni de zile. Deci suntem foarte presați cu timpul, dar eu am toată încrederea că nu vom pierde niciun ban din jalonul 121”, a mai spus Burduja.

Sumele de bani pe care România le poate pierde pentru că nu a respectat criteriile de guvernanță la numirile din Consilii se ridică la 290 de milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *