Arestări pentru mită în care ar fi implicată o persoană din conducerea Romgaz. Reacția companiei

Un comunicat al DNA emis azi arată că a fost arestată preventiv o persoană pentru că ar fi oferit mită unui director al unei companii naționale pentru ca aceasta să cumpere un teren de la o altă firmă privată. Surse citate de Ziare.com arată că Romgaz este compania în cauză. Compania a reacționat

Iată comunicatul DNA

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 mai 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 28 aprilie – 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.

La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 12 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Potrivit Ziare.com, compania respectivă este Romgaz. “Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca societatea nationala din acest caz este Romgaz”, notează publicația citată.

Despre ce e vorba

Publicația locală Turnul Sfatului relata, la începutul acestei luni, că sub motivul construirii în viitor a unei ”stații pilot de distribuție a gazelor naturale comprimate pentru vehicule”, Romgaz SA a cumpărat un teren cu opt milioane de lei. Cele 1,7 ha de teren au fost cumpărate de la firma vărului directorului de achiziții din Romgaz și de la firma șefei Biroului de achiziții, din același Romgaz. Afacerea nu are la bază ”date și documente suport care să întărească oportunitatea achiziționării terenului în cauză”. ”Cineva a luat șpagă”, este concluzia neoficială care circulă acum prin birourile companiei cu sediul în Mediaș, scria presa locală.

Reacția Romgaz

Conducerea executivă ROMGAZ a luat act de informaţiile apărute în presă şi transmite public pe această cale că manifestă toleranţă zero faţă de orice faptă de corupţie şi va sprijini organele abilitate să efectueaze cercetările în acest caz. S.N.G.N. Romgaz S.A. mizează pe transparenţă şi corectitudine şi întreprinde toate acţiunile necesare pentru evitarea oricăror situaţii care pot crea vulnerabilităţi cu impact asupra activităţii curente şi a imaginii companiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *