ArcelorMittal Hunedoara suspendă producția, din cauza condițiilor pieței și a prețurilor ridicate ale energiei

sursă foto: replicahd.ro

ArcelorMittal anunță cu regret că încetează temporar producția la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe – Long Products, arată compania siderurgică, într-un comunicat

Producția în cadrul fabricii – produsele acesteia incluzând profile, ţagle rotunde şi corniere şi având în prezent 640 de angajaţi și 200 de contractori  –  este suspendată începând cu 1 decembrie 2019, arată comunicatul.

“Prețurile la energia electrică și la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, prețurile românești fiind semnificativ mai mari decât în alte țări europene cu operatori importanţi în producția siderurgică, precum Franța și Germania. Întrucât producătorii de oțel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oțel din import și a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara – care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, așadar, un cost major – nu mai este capabilă să concureze”, se arată în comunicat.

Compania speră în găsirea unei soluţii care să abordeze problema prețurilor ridicate ale energiei electrice și gazului natural și să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

ArcelorMittal a achiziționat fabrica din Hunedoara în 2003 și, de atunci, a investit 550 milioane RON (115 milioane EUR) pentru a aduce acesteia îmbunătățiri tehnice și de mediu.

Angajaților li s-a cerut să își consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor „șomaj economic” pentru zilele rămase, se mai arată în comunicat.

Cu doar o zi înainte, ​premierul Ludovic Orban a spus că ar trebui pusă la punct o schemă de ajutor de stat pentru companii din industrie, pe motiv că acestea ar fi fost afectate de aplicarea OUG 114/2018, care ar fi dus la creșterea prețurilor la energia electrică și gazele consumate de acestea. Ludovic Orban a dat exemplul companiilor siderurgice și petrochimice.

În octombrie, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România a tras un semnal de alarmă referitor la prețurile mari ale energiei electrice din piața concurențială, care pot conduce chiar la închiderea unor fabrici.

„Industria se află în mari dificultăți din cauza prețului energiei electrice și al gazelor, a tuturor taxelor și schemelor de sprijin pe care este obligată să le susțină”, a declarat Marian Năstase, Președintele ABIEC.

„Asistăm neputincioși la distrugerea competitivității companiilor din România chiar de propriii aleși, într-o realitate în care industria este ignorată atunci când se elaborează nenumărate strategii, programe, politici și scheme de susținere. Reprezentăm industrii care realizează produse cu valoare adăugată mare, angajăm sute de mii de oameni direct și indirect și, în ciuda rolului important pe care îl jucăm în economia României, constatăm că măsurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe piețele internaționale”, spune Năstase, care este și președinte al CA Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din România.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *