Arcelor Mittal Galaţi rămâne fără energie electrică

Combinatul de la Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie dinţară, voia să cumpere de pe bursă 3,1 TWh de energie electrică. Licitaţia a fost însă anulată, pentru că nu a venit nimeni să-i vândă.

Sesiunea de licitaţie prin care combinatul siderurgic Arcelor Mittal din Galaţi dorea să cumpere de pe bursa de energie cantităţile de electricitate necesare funcţionării combinatului pentru următorii doi ani a fost anulată, potrivit unui anunţ publicat pe pagina de internet a OPCOM

Combinatul de la Galaţi ar fi dorit să achiziţioneze o cantitate uriaşă de energie, 3,1 TWh (circa 5% din consumul naţional), pentru perioada 29 martie 2012-27 martie 2014. Potrivit anunţului, licitaţia a fost anulată pentru că “până la termenul stabilit prin anunţul de organizare a sesiunii de licitaţie, nu a fost făcută dovada constituirii de garanţii pentru oferte de răspuns la oferta MIT_ST_003, nefiind astfel îndeplinite condiţiile de organizare a sesiunii de licitaţie”.

Arcelor Mittal Galaţi propunea un preţ al energiei diferit pentru fiecare lună de livrare, conform unui mecanism care ţine cont de tariful de transport, de preţul mediu de pe piaţa contractelor bilaterale cu livrare în 2012 dar şi de preţurile de pe piaţa PZU (piaţa pentru ziua următoare). Pentru prima lună de livrare, preţul era de 200 de lei MWh, cu peste 50% mai mult faţă de preţul la care combinatul a cumpărat până în acest an energie de la Hidroelectrica.

Potrivit unor relatări din presă, compania care urma să livreze energie combinatului era Nuclearelectrica, printr-un contract direct. Însă, cum firmele de stat pot vinde energia doar pe bursă, Arcelor Mittal a trebuit să depună anunţul de achiziţie pe piaţa OPCOM. Cel mai probabil Nuclearelectrica a decis să nu mai vândă curent combinatului, mai ales că în urmă cu câteva zile, a anunţat că nu dispune de energie suficientă pentru a asigura tot consumul combinatului siderurgic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *