Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, va achiziţiona participaţia de 50% deţinută de Royal Dutch Shell în societatea lor mixtă de rafinare SASREF, pentru 631 de milioane de dolari, transmit Xinhua şi Reuters, preluate de Agerpres.
Tranzacţia, care face parte din strategia Aramco de a-şi extinde operaţiunile downstream, va fi finalizată până la sfârşitul anului, au anunţat Aramco şi Shell.
Saudi Aramco Shell Refinery Co (SASREF), cu sediul în oraşul Jubail din Arabia Saudită, are o capacitate de rafinare a ţiţeiului de 305.000 de barili pe zi (bpd).
Aramco vrea să devină un lider global în industria petrochimică şi cea mai mare firmă integrată de energie din lume, şi îşi extinde operaţiunile de rafinare şi activitatea în sectorul petrochimic.
În ultimii ani, Shell a vândut active de peste 30 de miliarde de dolari în cadrul planului de a se concentra pe afacerile mai puţin poluante, cum ar fi gazele naturale şi petrochimia.
Săptămâna trecută, Aramco a anunţat că va plăti 69,1 miliarde de dolari pentru a achiziţiona o participaţie de 70% în gigantul petrochimic Saudi Basic Industries Corp (Sabic) de la fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită (PIF), una dintre cele mai mari tranzacţii din industria chimică globală.
Aramco a generat anul trecut un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 224 miliarde de dolari, depăşind ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume.
Compania a anunţat recent că intenţionează să-şi majoreze investiţiile în rafinare şi petrochimie pentru a-şi asigura noi pieţe, pe fondul încetinirii cererii de ţiţei.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Un pachet de 5% din acţiunile Aramco ar urma să fie listat pe bursă, operaţiune care ar putea genera suma de 100 de miliarde de dolari în ceea ce ar urma să fie cel mai mare IPO din lume. Suma de 100 de miliarde de dolari este bazată pe o evaluare a companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.