Arabii din OPEC arată că prețurile la petrol ar putea crește și cu 300%  dacă un proiect de lege gândit în SUA va fi aprobat

Miniştrii Energiei din Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită critică un proiect de lege din Senatul SUA cunoscut sub numele de NOPEC, care are rolul să reglementeze producţia OPEC, afirmând că ar putea crea haos şi să urce preţul petrolului cu până la 300%, relatează CNBC, citată de News.ro

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a declarat marţi că OPEC a fost criticată în mod nedrept pentru criza energetică şi că intenţiile parlamentarilor americani de a perturba sistemul de producţie stabilit ar putea duce la creşterea preţului petrolului cu până la 300%.

”Dacă împiedicaţi acest sistem, trebuie să fiţi atenţi la ceea ce cereţi, pentru că având o piaţă haotică veţi vedea… o creştere de 200% sau 300% a preţurilor, pe care lumea nu le poate suporta”, a spus Al Mazrouei pentru CNBC, la Congresul Mondial al Utilităţilor din Abu Dhabi.

Un comitet din Senatul SUA a adoptat joia trecută un nou proiect de lege bipartizan numit Nu cartelurilor în producţia şi exportul de petrol (NOPEC), cu o majoritate de 17-4, marcând un pas semnificativ înainte al propunerii vechi de zeci de ani.

Proiectul de lege, care urmăreşte să protejeze consumatorii şi companiile din SUA de creşterile anticipate ale preţurilor energiei, ar expăune OPEC proceselor antitrust pentru orchestrarea reducerilor de aprovizionare care ridică preţurile globale ale ţiţeiului.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege ar trebui să fie adoptat de plenul Senatului şi al Camerei Reprezentanţilor, înainte de a fi semnată de preşedintele SUA.

OPEC şi partenerii săi s-au confruntat cu presiuni din partea ţărilor consumatoare, inclusiv SUA şi Japonia, pentru că nu produc mai mult ţiţei pe fondul creşterii preţurilor şi al inflaţiei în creştere.

Marţi, petrolul Brent a fost tranzacţionat la aproximativ 102 dolari pe baril.

Al Mazrouei a recunoscut că unii membri nu-şi ating cotele de producţie, dar a adăugat că alianţa îşi face partea pentru a satisface cererea globală, pe fondul presiunilor geopolitice în curs, şi anume războiul din Ucraina.

”Noi, OPEC+, nu putem compensa întreaga cerere de 100% din lume. Cât producem, aceasta este partea noastră. Şi, de fapt, aş paria că facem mult mai mult”, a spus el.

Proudcţia alianţaei OPEC+, formată din 23 de ţări, a scăzut sub cotele sale cu 2,59 milioane de barili pe zi, în aprilie, potrivit celui mai recent sondaj OPEC+, realizat de S&P Global Commodity Insights.

Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a spus că membrii OPEC şi cei din afara OPEC ar trebui să colaboreze pentru a aborda criza energetică în curs.

”Sunt foarte îngrijorat de sistemul energetic holistic existent astăzi”, a spus el întrebat despre proiectul de lege NOPEC.

”Lumea trebuie să lucreze colectiv, responsabil, cuprinzător pentru a ne aproviziona şi a salva economia mondială”, a adăugat el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *