Arabia Saudită va reduce cheltuielile din sectorul său petrolier cu 40 de miliarde de dolari până în 2028, concentrându-se printre altele pe pe dezvoltarea energiei regenerabile și a metalurgiei, scrie Bloomberg pe baza datelor grupului bancar american Goldman Sachs.
Autoritățile de la Riad intenționează să redirecționeze aproximativ 73% din investiții către sectoarele economice non-petroliere până în 2030, potrivit sursei citate. Ca urmare, doar un sfert din fondurile rămase alocate de autorități pentru dezvoltarea industriilor strategice până la sfârșitul acestui deceniu vor mai fi investite în industria petrolului.
Regatul intenționează să își diversifice economia, acordând prioritate dezvoltării metalurgiei, industriei transporturilor și logisticii, precum și digitalizării. Se observă însă că gazele naturale vor continua să joace un rol-cheie în planurile țării de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și în dezvoltarea sa economică.
În martie 2024, Ministerul Economiei și Planificării din Arabia Saudită a anunțat că dimensiunea sectorului non-petrolier al economiei țării a atins 50% în 2023, cel mai mare procent din întreaga istorie a regatului. În termeni reali, contribuția sectorului non-petrolier s-a ridicat la 1,7 trilioane de riali saudiți (circa 453,3 miliarde de dolari SUA) la Produsul Intern Brut al țării.
Arabia Saudită a redus voluntar producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi din mai 2023 până la sfârșitul anului 2025, ca parte a acordurilor cu o serie de țări OPEC+. Din iulie 2023 până la sfârșitul lui septembrie 2024, regatul a anunțat că reduce voluntar producția de petrol cu încă 1 milion de barili pe zi. În plus, pe 2 august 2024, țările OPEC+, care s-au angajat la reduceri suplimentare voluntare de producție, au confirmat că ar putea suspenda sau anula redresarea treptată a producției începând din octombrie 2024, în funcție de condițiile pieței.
Redicerea voluntară a producției de petrol se vede însă în economie: în 2023 PIB a scăzut cu 0,9%, după o creștere de 8,7% în 2022, an care a fost însă excepțional pentru companiile energetice din toată lumea.