Arabia Saudită a preluat participaţii la patru mari companii petroliere din Europa: Equinor, Shell, Total și Eni

Fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, Public Investment Fund (PIF), a acumulat recent participaţii în valoare de aproximativ un miliard de dolari la patru mari companii petroliere din Europa, informează cotidianul financiar The Wall Street Journal, citând surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Potrivit WSJ, cele patru companii sunt grupul norvegian Equinor ASA, grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, grupul francez Total SA şi cel italian Eni SPA. Publicaţia susţine că fondul a preluat o participaţie de aproximativ 200 de milioane de dolari la Equinor săptămâna trecută, în momentul în care cotaţia petrolului şi-a revenit, adăugând că nu a putut afla mărimea participaţiilor preluate la celelalte trei companii.

Aceste achiziţii intervin însă într-un moment în care cererea pe piaţa petrolieră este în scădere puternică, din cauza crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus.

Un oficial saudit citat de WSJ a declarat că investiţii similare ar putea fi făcute în viitor. „PIF este din nou activ pe piaţă. Nu aş fi surprins să văd şi alte tranzacţii similare”, a spus oficialul.

Public Investment Fund (PIF), prezidat de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, gestionează în prezent active în valoare de 300 de miliarde de dolari şi are drept misiune să stimuleze investiţiile saudite atât acasă cât şi peste hotare, în încercarea de a diversifica o economie puternic dependentă de petrol. Peste jumătate din activele PIF sunt din Arabia Saudită dar deţine şi importante active în străinătate, precum 45 miliarde de dolari în fondul tehnologic Vision Fund al grupului japonez Softbank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *