
Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a reglementat procedura de concesionare a resurselor aflate în administrare, pentru producerea de energie regenerabilă, în conformitate cu politicile publice stabilite de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis miercuri AGERPRES, a fost promovat un nou cadru normativ (Ordinul nr. 1649/2025), care susţine utilizarea durabilă a terenurilor aflate în administrarea ANAR, în vederea dezvoltării de proiecte prietenoase cu mediul pentru producerea de energie din surse regenerabile.
„Obiectul concesiunii, potrivit dispoziţiilor art.33 alin.1 şi 11 din Legea apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, îl reprezintă terenurile aflate în administrarea ANAR. Pentru exemplificare, redevenţa în cazul activităţii de producere de energie electrică din surse regenerabile, cum ar fi amplasarea de panouri fotovoltaice, se stabileşte astfel: 0,06 lei/mp/lună + 0,1% x Venituri din activitatea concesiunii”, se arată în comunicat.
Astfel, au fost aprobate instrucţiunile pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor publice pentru atribuirea contractelor de concesiune a unor bunuri imobile, proprietate publică a statului, aflate în administrarea ANAR, Contractul-cadru de concesiune, precum şi modalitatea de stabilire a valorii redevenţei aferentă contractelor de concesionare.
„Acest act normativ va permite şi încuraja investiţiile operatorilor economici privaţi într-un mod transparent şi predictibil. Trasabilitatea procesului de concesionare va încuraja competiţia şi va conduce la evitarea situaţiilor în care investitori-fantomă concesionează luciul de apă şi apoi nu fac nimic din ce s-au angajat în contract. Într-un final, vorbim de încurajarea economiei şi venituri mai mari la bugetul de stat”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Totodată, la acest moment, în conformitate cu articolul, alineatul 2 din instrucţiunile nou-aprobate, „Apele Române” elaborează documentaţia-cadru de atribuire, respectiv caietul de sarcini-tip, precum şi, corelativ, va institui o procedură de lucru privitoare la susţinerea activităţilor conexe celei de concesionare.
Ulterior, vor fi analizate punctual toate solicitările care vor îndeplini condiţiile prevăzute de OUG nr. 57/2019, indiferent de calitatea iniţiatorului, terţe persoane sau reprezentanţi ai concedentului în teritoriu, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă aflate în subordinea ANAR.