Apartamentele din Bucureşti nu se mai pot debranşa de la RADET prin lege. Primăria aprobă zonele unitare de încălzire

Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar urma să aprobe un proiect de act normativ, bazat pe un studiu comandat şi primit de Primărie, care va face practic imposibilă debranşarea legală de la RADET a majorităţii covârşitoare a apartamentelor din Bucureşti care sunt branşate acum la sistemul centralizat. 

Consiliul General urmează să aprobe studiul “Stabilirea Zonelor Unitare de Încălzire în vederea eficientizării alimentării cu energie termică a Municipiului Bucureşti”, studiu care a fost deja elaborat de o firmă din Bucureşti, ATH Energ SRL, şi livrat Primăriei.

Legea energiei termice, valabilă încă din 2006, defineşte această zonă unitară drept  “areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se poate promova o singură soluție tehnică de încălzire”.

Un an mai târziu, apărea un ordin al vechii Autorităţi de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), acum trecută la ANRE, 91/2007, care spune explicit că “debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă de consum ale unui utilizator de tip condominiu” se poate face dacă “condominiul nu se află în zona unitară de încălzire pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în regim centralizat”.

Citeşte şi:

Planul de reorganizare al Elcen, de care depinde viitorul alimentării cu energie termică a Bucureştiului, se amână din nou la vot

Aşadar, în aceste zone unitare de încălzire care sunt alimentate deja cu energie termică în regim centralizat nu se aprobă debranşări de la sistemul centralizat.

După cum se vede, textele de legi sunt vechi, dar până acum Primăria Bucureşti nu a definit aceste zone în care, potrivit legii, debranţările sunt interzise. O va face acum, pe baza acestui studiu, existând şi un aviz în acest sens al comisiei de specialitate

Iar pe baza studiului, care a luat în calcul foarte multe criterii, de la consum şi pănă la eficienţa furnizării de agent termic, doar cinci puncte termice cu aria deservită de ele din Bucureşti, din cele peste aproape 900 de puncte şi module termice din Bucureşti, nu intră în zonele unitare de încălzire.

Ceea ce înseamnă că, dacă Consiliul General va aproba studiul care stabileşte aceste zone, imensa majoritate a apartamentelor care sunt acum racordate la RADET nu se vor mai putea debranşa, din punct de vedere legal.

Citeşte şi:

Pierderile de căldură din reţeaua RADET au ajuns la 28%, primăria le plăteşte şi în acest an. Ce e de făcut şi cât costă

RADET, societate în insolvenţă, asigură transportul şi furnizarea energiei termice pentru circa 580.000 de apartamente din Bucureşti. Gigacaloria are un preţ de facturare de 163 de lei, diferenţa până la preţul de cost, de 398 de lei, fiind suportată de Primărie.

Puteţi vedea HARTA cu zonele unitare de încălzire AICI 

1 Comment

  1. Nu mai intoxicati populatia cu prostii . Nu e posibil sa discriminezi jumatate de streada care .. debransand .. plateste putin fata de celelta pe care o tii „cu forta „bransata la un seerviciu public . In ce constitutie bazezi ?? Si de fapt am invatat populatie sa cumpere CONDENSATOR DE ALAMBIC DE TUICA de la DEDEMAN , CONDENSATOR pe care sa-l pui pe aragaz si cu o POMPA de scos apa din masina de spalat faci circulatie prin calorifer .. repoartitorul ramane pe zero .. adica ESTI DEBRAMSAT … succes !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *