Apare furnizorul de ultimă instanţă de gaze. Regulament nou ANRE

După modelul pieţei de energie electrică, ANRE a emis un proiect de regulament referiztor la apariţia, selectarea, rolul şi obligaţiile furnizorilor de ultimă instanţă ai consumatorilor de gaze naturale.

Furnizorii actuali de gaze vor fi înlocuiţi cu furnizorii de ultimă instanţă, care vor fi selectaţi de ANRE în urma unui proces de selecţie bazat pe disponibilitate, capabilitate şi ofertă cu preţ, potrivit noului regulament. Ei vor avea obligaţia să asigure furnizareade gaze naturale, la preţuri reglementate de stat, atât pentru clienţii care au rămas în piaţa reglementată de gaze, cât şi pentru cei care au schimbat furnizorul şi au trecut în piaţa concurenţială, dar, din vina noului furnizor, nu mai primeşte gaze.

Cel mai probabil, nu vor fi desemnaţi ca FUI mari alţii decât Engie sau E.On, dar, dincolo de schimbarea de legislaţie, introducerea regimului de FUI este benefică pentru clienţii care au trecut în piaţa liberă de gaze şi reziliază contractual cu noul furnizor.  Acum, ei nu se pot întoarce la reglementat şi trebuie să găsească un nou furnizor concurenţial, dar, după apariţia FUI, dacă rămân fără contract de furnizare, FUI sunt obligaţi să îi preia până când îşi găsesc noi furnizori.

Tarifele percepeute de FUI sunt în întregime reglementate de ANRE, atât pentru costul gazului, cât şi pentru transport, distribuţie şi marja de furnizare.

Puteţi consulta, mai jos, proiectul de regulament ANRE şi nota de fundamentare:

proiect regulament FUI

Nota_de_prezentare_si_motivare-Ordin_FUI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *