Apar furnizorii de ultimă instanță de gaze. Ordin ANRE

ANRE elimină și ultima temere pe care ar mai putea-o avea clienții casnici de gaze după liberalizarea pieței și publică un proiect de ordin referitor la desemnarea Furnizorului de Ultimă Instanță pentru gaze naturale. Vor fi 3 FUI de gaze la nivel național.

După liberalizarea pieței de gaze naturale, de la 1 iulie, a apărut o problemă care, în teorie și cu un grad foarte mic de probabilitate, putea stârni totuși teama consumatorilor casnici de gaze și îi putea descuraja în demersul de a schimba furnizorul.

Spre deosebire de energia electrică, în cazul în care, din cauza furnizorului ales se sistează alimentarea cu gaz, clientul nu era preluat automat de un furnizor de ultimă instanță desemnat. Preluarea, în această situație se făcea doar după ce ANRE desemna un furnizor, pe baza unei proceduri existente deja și a apărut întrebarea: ce se întâmplă dacă, in extremis, clientul rămâne fără gaz de la furnizorul nou dintr-o dată?

Situația de a nu mai avea gaz din cauza noului furnizor este aproape imposibiliă în teorie, dar ANRE, pentru a se rezolva și acest lucru, a elaborat un proiect de ordin pentru desemnarea furnizorilor de ultimă instanță pentru gaze naturale.

Autoritatea spune că vor exista, la nivel național cel puțin trei astfel de furnizori. În prima fază, ANRE așteaptă furnizori care să dorească se devină FUI la cererea lor, dacă îndeplinesc anumite condiții de calificare (cel puțin 2.000 de locuri de consum, licență activă de cel puțin doi ani, rating financiar minimum 5, etc). Dacă totuși niciunul dintre furnizorii actuali care s-ar califica să devină FUI nu vrea să facă acest lucru și nu se ajunge la cel puțin 3 FUI la nivel național, ANRE are posibilitatea să impună din ofiiciu unul sau mai mulți FUI pe baza “criteriului capabilităţii maxime, respectiv în ordinea descrescătoare a cotei totale maxime de piaţă a furnizorilor de gaze naturale”. Ceea ce înseamnă că, dacă nu va fi nimeni interesat, Engie și E.On vor deveni cu siguranță FUI.

Odată desemnați, acești FUI vor putea prelua automat orice client care fie nu a găsit un furnizor alternativ din motive care nu-I sunt imputabile lui, fie furnizorul lui are probleme (nu mai are licență, nu are contract de echilibrare, nu mai are contract cu distribuitorul, etc). Ei vor furniza temporar, în regim de ultimă instanță, gaze către acest client până când acesta va semna un niu contract cu un nou furnizor de gaze.

Vedeți aici proiectul de Ordin ANRE:Ordin_Regulament_FUI_GN_

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *