Apar etichete energetice noi pentru echipamentele electrice şi electrocasnice din casă. Ce se schimbă şi de ce e important

Sistemul de etichetare energetică a electrocasnicelor vândute în toată Uniunea Europeană, deci şi în România, se va modifica. Începând cu data de 1 martie 2021, în toate magazinele, fizice şi online, veţi vedea noile etichete. Tot ce trebuie să ştiţi despre noile etichete, găsiți în textul de mai jos.

Ce se schimbă

Toţi suntem obişnuiţi cu actuala “scară” de măsurare a eficienţei energetice a echipamentelor electronice şi electrocasnice, care merg de la G (cel mai puţin eficient) la A+++, cel mai eficient. În viitor, toate produsele vor fi etichetate pe o scară nouă, actualizată și mai clară, de la A (eficiență maximă) la G (eficiență minimă).

Sunt cinci grupe de aparate electrocasnice cu etichete „reclasificate”:

1) mașini de spălat vase;

2) mașini de spălat rufe și mașini de spălat și uscat rufe;

3) frigidere, inclusiv aparate frigorifice pentru depozitarea vinului;

4) lămpi;

5) afișaje electronice, inclusiv televizoare, monitoare și afișaje digitale cu rol de semnalizare.

De ce se schimbă etichetele

Eticheta energetică a fost introdusă în UE în 1995 şi a fost un succes: 85% dintre consumatorii europeni o recunosc și o utilizează atunci când achiziționează un produs. Şi din acest motiv, noile produse introduse pe piață s-au clasat din ce în ce mai sus pe scara de etichetare energetică.

Deși, inițial, majoritatea modelelor se aflau în clasele cele mai joase (și anume E, F, G), noile modele s-au dovedit demne să fie clasate mai sus, până s-a ajuns la situația actuală în care majoritatea noilor modele fac parte din clasele superioare (A+++, A++, A+) și niciun produs nu se mai află în clasele cele mai joase (în unele cazuri, nici măcar în clasa A).

Acest lucru a făcut ca, la momentul actual, diferențierea între produsele cu cea mai bună performanță să fie o sarcină dificilă pentru consumatori: achiziționând un produs din clasa A+, consumatorii ar putea crede că achiziționează unul dintre cele mai eficiente produse de pe piață, în timp ce, în realitate, uneori este vorba despre un produs cu o eficiență energetică medie sau chiar cu una dintre cele mai slabe eficiențe energetice.

Or, tocmai pentru a-i ajuta pe consumatori să înțeleagă și să compare produsele, UE a decis ca, pe viitor, să existe etichete energetice doar cu clase de la A la G, fără vreun +.

O bază de date unică la nivelul UE

Pe lângă reclasificarea din punct de vedere al eficienţei, un nou element al acestor etichete este un cod QR cu ajutorul căruia consumatorii vor putea obține informații suplimentare, oficiale (fără caracter comercial) prin scanarea codului cu un telefon. Datele respective sunt introduse de producători într-o baza de date unică la nivelul UE, disponibilă pentru toți cetățenii europeni. Această bază de date digitală permite, pe lângă creşterea transparenţei, şi simplificarea supravegherii pieței de către autoritățile naționale.

Iată cum va arăta eticheta nouă pentru o maşină de spălat rufe, de exemplu:

Câştigul pentru consumator şi pentru societate

Potrivit Comisiei Europene, revizuirea etichetei energetice va aduce fiecărui consumator economii medii suplimentare de 15 euro pe an, datorită unor informații mai clare cu privire la eficiența energetică a produselor, posibilității de a compara produsele şi a informațiilor suplimentare despre produse, precum performanțele, utilizarea apei sau zgomotul.

Pe de cealaltă parte, conform aceleiaşi surse, 10-25% dintre produsele de pe piață (funcţie de tip) nu respectă cerințele de etichetare a eficienței energetice, iar aproximativ 10% din economiile de energie preconizate nu se realizează din cauza nerespectării normelor. Comisia a arătat că autoritățile naționale de supraveghere a pieței nu depun suficiente eforturi pentru asigurarea respectării legislației.

Însă, odată cu simplificarea etichetelor şi a apariţiei acelei baze de date, lucrurile s-ar putea schimba. Conform estimărilor interne ale Comisiei, economiile de energie finală totale realizate datorită acestor noi etichete se vor ridica, până în 2030, la 38 TWh/an, adică echivalentul consumului anual de energie electrică al Ungariei. Pachetul privind etichetarea energetică constituie o contribuție importantă la atingerea obiectivelor UE în materie de energie și climă.

NOTĂ: Acest articol face parte dintr-o campanie de informare și educare din cadrul proiectului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București. România Eficientă își propune să ajute la atingerea țintelor de eficiență energetică ale României stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *