Antibiotice Iași își pune un sistem fotovoltaic de 2,5 MW, cu finanțare din PNRR

Compania Antibiotice anunță obținerea unei noi finanțări nerambursabile pentru investiția într-o capacitate de producție a energiei electrice din surse regenerabile, obținută din fonduri PNRR.

Proiectul pentru construcția unei capacități de producție de 2,5 MW a energiei electrice prin sistem fotovoltaic a fost depus de compania Antibiotice pentru finanțare și selectat pentru a primi fonduri nerambursabile în urma apelului competitiv PNRR/2022/C6/M ENERGIE/I1, arată un comunicat al producătorului de medicamente.

Valoarea finanțării este de 4.078.620 lei și este acordată de către Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Investiția totală în acest proiect este estimată la 13.775.806 lei, diferența urmând a fi asigurată din fondurile proprii ale companiei.

Capacitatea de producție a energiei electrice din surse regenerabile (energie solară) va fi amplasată pe platforma industrială a companiei Antibiotice și se va întinde pe o suprafață construită de 31.428 m2 prin instalarea de 4.680 panouri fotovoltaice.

Odată finalizată, această investiție va asigura producerea unei cantități anuale de energie electrică care va acoperi 26,4% din necesarul funcționării platformei industriale de la Iași (prin raportare la consumul înregistrat în anul anterior), arată compania.

“Tot în acest an, ne-am propus și implementarea unui ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile din companie, astfel încât producția de energie verde care să asigure autonomia din punct de vedere energetic să crească până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale. Aceste două investiții vor fi realizate cu aplicarea principiului DNSH – Do No Significant Harm (a nu prejudicia în mod semnificativ) care presupune să construim sustenabil, în condiții de siguranță și eficiență, în așa manieră încât să nu fie afectat mediul, pe toată durata și în toate fazele proiectului, de la proiectare, până la etapa de dezafectare”, a precizat Sebastian Costea, manager Proiecte Strategice la Antibiotice.

Antibiotice este controlată în proporţie de 53% de Ministerul Sănătăţii, în timp ce SIF Oltenia deţine 27% din capitalul social.

Compania a încheiat primul trimestru din 2023 cu vânzări de 178 milioane lei, în creştere cu circa 40%, şi un profit net de 22 milioane lei, aproape de trei ori mai mare decât în perioada similară din 2022, potrivit datelor din raportul financiar trimestrial.

 

4 Comments

  1. Din cifrele prezentate, se poate observa cu usurinta cat de mare e pacaleala cu finantarea prin C6, I1, PNRR a sistemelor fotovoltaice.
    13.7 mil Ron, adica 2.78 Mil euro pentru 2.5MWp adica 1.1 E/Wp, in conditiile in care pretul actual pentru instalatii de asemenea anvergura este sub 0.7 E/Wp.
    Daca nu ar mai sta dupa finantarea PNRR si ar face toata investitia din banii proprii (adica din cei 2 mil Euro care oricum trebuie sa ii puna sub forma de contributie in proiect) ar avea un buget de 0.8 E/Wp, arhisuficient pentru o instalatie de calitate in conditiile reale de piata. Mai mult decat atat, n-ar mai sta blocati cu proiectul, adica ar putea sa consume energie verde autoprodusa mai curand decat cu finantare.
    Daca fac si un calcul cat au platit pentru energia consumata deja din retea in ultimul an (de cand au depus aplicatia la Min Energiei pe C6 I1, pana acum) s-ar putea sa fi consumat deja cei 0.78 Mil Euro care ii asteapta drept finantare.

      1. cum nu are treaba PNRR daca scrie in titlul articolului ca stau dupa finantare? A depus pe C6 I1 la Ministerul Energiei, are nr 196 in lista de aplicanti. E informatie publica si clara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *