ANRM își strange în sfârșit arhiva cu datele geologice ale României, împrăștiată în 66 de locuri din țară

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituția statului român care deține toate datele referitoare la bogățiile din subsolul țării, își va strânge în sfârșit arhiva, care acum este împrăștiată prin țară, potrivit unor surse apropiate situației.

Acum, arhiva ANRM, adică 15 kilometri de documente, dacă s-ar desfășura, este împrăștiată în 66 de locuri din toată țara. Intenția este ca ea să fie depozitată în doar patru locuri: cea mai mare parte din ea, circa 70% într-un spațiu al Romaero, iar restul în alte trei locuri: la sediul Agenției din Bulevardul Dacia din București, la Casa Presei și în Băneasa

În acest sens, se va încheia un contract de comodat cu Romaero, societate de stat, pentru a se putea depozita acolo cea mai mare parte a arhivei, potrivit surselor noastre.

De-a lungul vremii, au existat mai multe relatări ale presei legate de depozitarea improprie a documentelor ANRM, dintre care unele sunt secrete la cel mai înalt nivel. Mai întâi, au existat acuzații că ANRM nu ar fi organizat un departament de arhivare, apoi contractul încheiat cu o firmă în acest scop a expirat iar apoi arhivele ar fi ajuns într-un depozit de la Măgurele, de lângă București, în condiții absolut improprii-în containere, în baza unui contract mai vechi, semnat de un fost director din Agenție, contract care face obiectul unei cercetări penale.

În aceeași ordine de idei, instituția va rămâne în sediul actual, din zona Piața Romanâ, și nu se va muta, așa cum începuseră demersurile vechea conducere, în sediul firmei Prospecțiuni din strada Caransebeş, care fusese dată în plată statului român. Potrivit surselor noastre, cheltuielile cu întreținerea noului sediu, oricum prea mare pentru nevoile ANRM (revenea un spațiu de 90 mp pentru fiecare angajat) erau mult mai mari, iar Agenția a anunțat că rămâne în sediul actual și a transmis că respectiva clădire este disponibilă pentru altcineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *