ANRM are nevoie de o schimbare de lege, are un deficit acut de personal și nu vine nimeni să se angajeze

Agenția Națională de Resurse Minerale are un deficit acut de personal, a organizat concursuri dar nu vine nimeni să se angajeze din cauza salariilor prea mici. Soluția ar fi o schimbare legislativă, așteptată de mult dar care nu s-a mai produs, prin care și ANRM să poată fi finanțată din veniturile proprii și să poată crește salariile.

ANRM, instituția care se ocupă de gestionarea rezervelor subsolului și de acordurile petroliere și miniere pentru exploatarea lor (gestionează nu mai puțin de 432 de licențe), are doar 102 posturi ocupate din cele 126 pe care le are în organigramă, și aceasta redusă în ultimii ani, de la 280, potrivit unor surse guvernamentale. Compania a publicat anunțuri de angajare pentru pozițiile necesare (unele foarte specializate), dar nu se prezintă nimeni, în condițiile în care salariul mediu net este de circa 4.000 de lei.

“ANRM se confruntă cu o criză de personal. S-au scos la concurs anumite poziţii şi de-abia dacă s-a prezentat vreun candidat. Nu sunt atraşi de salariile de 6000 de lei brut (4000 de lei net),  în condiţiile în care se cere experienţă şi studii aprofundate. Preferă să lucreze în privat” au spus sursele noastre.

Problema este că ANRM este subordonată Guvernului, și se finanțează doar de la bugetul de stat, în condițiile în care redevențele colectate, cifrate la 1,5-1,7 miliarde de lei anul trecut, se varsă tot acolo. Statutul ANRM poate fi schimbat doar prin modificarea Legii minelor în Parlament, în sensul în care instituției să i se recunoască statutul de reglementator, în condițiile în care are și atribuții de reglementare. În acest caz, la fel ca la ANRE și la ANCOM, instituția se va putea finanța din veniturile proprii, colectate din piața pe care o reglementează.

„Deşi stabileşte anumite preţuri de referinţă, ANRM este un fel de struţo-cămilă. Nu este autoritate de reglementare, care să se autofinanţeze, să fie numită de Parlament şi în subordinea acestuia, aşa cum sunt, de exemplu, ASF, BNR, ANRE”, arată oamenii cu care am vorbit.

La Secretariatul General al Guvernului există un proiect de act normativ de modificare a structurii organizatorice a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, cu  creșterea numărului de posturi, modificarea regimului de finanțare și instituirea posibilității organizării de compartimente de control regional, alături de compartimentele de inspecție teritorială. Potrivit documentului prezentat anul trecut de e-nergia.ro, numărul de angajaţi se va dubla, iar salariile vor fi susţinute din perceperea unei cote de 5% din valoarea redevenţelor plătite de companiile care extrag gaze, petrol, sau derulează operaţiuni din aria minieră. S-a schimbat Guvernul și proiectul nu a avansat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *