ANRE vrea să taie profitul distribuitorilor de electricitate, dar încă are un proces după reducerea de acum patru ani

ANRE intenţionează să reducă drastic, cu 35%, rata de reglementată de profit a distribuitorilor de energie electrică, de la 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care instituţia are un proces pe rol cu unii dintre distribuitorii, care datează de trei ani, tocmai pentru că i-a obligat la acelaşi lucru. Procesul este pe rol la Înalta Curte.

Valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) propuse a fi aplicată începând cu anul 2019 este de 5,07%, înainte de impozitare, se arată într-o propunere a ANRE. În momentul de faţă, indicatorul RRR este de 7,7%, ceea ce înseamnă o scădere procentuală de 34% a pofitabilităţii recunoscute celor patru distribuitori de energie electrică din România, Enel, CEZ, E.On şi Electrica.

RRR este rata profitului recunoscut distribuitorilor pentru investiţiile în baza de active, care este şi ea reglementată, şi scăderea ei are, teoretic, ca efect, scăderea terifelor de distribuţie a energiei electrice.

Reprezentanţii autorităţii au explicat că acest proiect face parte dintr-un proces mai larg de revizuire a modului de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie concesionari.

Deşi rata propusă poate fi considerată insuficientă de operatorii de distribuţie, ei nu au ce face şi trebuie să conformeze, de această dată. ANRE i-a anunţat despre această intenţie înainte de începerea viitoarei perioade de reglementare, care debutază la 1 ianuarie 2019.

Însă, când ANRE a redus RRR ultima oară, s-a lăsat cu procese. În decembrie 2014, Autoritatea elabora ordinul 146. Acolo scria că, “începând cu data de 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității (RRR), exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari este de 7,7%”. Vechea valoare a RRR, pe care ANRE a redus-o la 7,7%, era de 8,52%.

Ulterior acestei decizii, ANRE a fost dată în judecată de operatorul de distribuţie Electrica, motivul invocat fiind că reglementatorul a schimbat regulile în timpul jocului. Valoarea RRR de 8,52% era valabilă pentru toată perioada de reglementare (a treia) adică perioada 2013-2018, dar ANRE a impus această valoare redusă de la 1 ianuarie 2015, adică în timpul perioadei. Ca atare, distribuitorul a atacat în instanţă ordinul, dar procesul prin care Electrica cere anularea ordinului ANRE a fost pierdut în primele faze. În acest moment, procesul (nr. de dosar 192/2/2015) este în faza de recurs, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în procedura de filtru preliminar, adică în stadiul în care instanţa supremă analizează adminisibilitatea de ptrincipiu a recursului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *