ANRE va schimba metodologia de calcul al prețurilor la gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei analizează posibilitatea modificării modalităţii de calcul pentru stabilirea preţului gazelor naturale prin utilizarea a două formule de Cost Unitar al Gazelor (CUG), una pentru consumatorii casnici şi una pentru consumatorii industriali, a declarat, în exclusivitate pentru Agerpres preşedintele ANRE, Dan Plaveti.

”Analizăm modalitatea în care vor fi făcute ajustările de preţ. Analizăm posibilitatea de a utiliza două Costuri Unitare ale Gazelor (CUG), unul pentru populaţie şi unul pentru consumatorii industriali. Această metodă de calcul va duce la un preţ final diferit pentru consumatorii casnici şi consumatorii industriali”, a afirmat Plaveti, pentru agenţia naţională de presă.

Preşedintele ANRE a adăugat că modificarea CUG-ului este posibilă prin schimbarea legii gazelor. “Acest lucru se poate realiza prin schimbarea legii gazelor, ce poate fi făcută prin Ordonanţă de urgenţă”, a menţionat acesta.
În ceea ce priveşte viitoare majorări ale preţului gazelor naturale la consumatorii finali, în 2011, oficialul ANRE a declarat că o decizie va fi luată după analiza pe care instituţia o efectuează, în această perioadă, lăsând să se înţeleagă că toate elementele indică majorări ale acestuia.

Acesta a adăugat că preţul gazelor de import a avut o tendinţă permanentă de creştere ajungând la nivelul de aproximativ 400 dolari pentru mia de metri cubi, previziunile pentru finalul anului fiind ca acestă să depăşească 500 dolari pentru mia de metri cubi.

Principalele companii private care activează pe piaţa gazelor, Petrom şi E.ON au solicitat majorarea preţului gazelor, motivând că înregistrează pierderi din cauza actualului nivel al preţurilor.

Petrom preciza miercuri, la anunţarea rezultatelor din primul trimestru, că preţul pentru gazul domestic pe care îl practică a rămas neschimbat, la nivelul de 495 lei/1.000 mc (respectiv 160 dolari/1.000 mc), în condiţiile în care preţul efectiv pentru gazul din import, publicat retroactiv de ANRE pentru ianuarie-februarie 2011, a fost de 396 dolari/1.000 mc.

Preţul reglementat pentru consumatorii casnici şi industriali captivi din România, reprezentând plafonul de preţ pe piaţă, a rămas nemodificat de la 1 iulie 2009, când a fost redus cu 5%. În consecinţă, creşterea cotei de import şi a preţurilor la gazele de import pune presiune tot mai mare asupra rezultatelor, menţionează conducerea companiei.

La finele lunii martie, preşedintele E.ON România, Frank Hajdinjak, anunţa că a solicitat ANRE o majorare a preţului la gazele naturale începând chiar cu data de 1 aprilie.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, declara, la finele lui martie, că societăţile de distribuţie şi furnizare au solicitat majorarea preţului gazelor naturale la consumatorul final cu 25% în 2011, în trei trepte, la 1 aprilie, 1 iunie şi 1 septembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *