ANRE spune că unii furnizori ar fi manipulat piața, va arăta cazurile după ce rezultatul investigațiilor va fi validat de instanță

ANRE are suspiciuni că au existat cazuri de manipulare a pieţei de către unii furnizori de energie şi gaze, cazuri pe care le va da publicităţii după ce rezultatul investigaţiilor va fi validat în instanţă, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Aceasta după ce, luni, autoritatea a arătat că unii furnizori şi-au crescut artificial preţul pentru primi mai mulţi bani de la stat, iar companiile au precizat că nu au fost informate de către ANRE că ar exista nereguli în documentele transmise pentru decontare.

Puteți citi despre acuzațiile de umflare a prețurilor AICI.

În replică, Federația ACUE a arătat că ANRE nu a informat companiile din energie că ar exista nereguli în documentele trimise la decontare. Puteți citi detalii AICI

„În cadrul ANRE a fost constituit un Grup de lucru, în vederea desfăşurării activităţii de colectare, verificare date, întocmire fişe de analiză şi determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei, conform OUG nr. 118/2021 cu modificările şi completările ulterioare. Grupul de lucru este format astăzi din 31 de experţi şi 3 experţi IT, coordonaţi de către Direcţia Generală Monitorizare şi Investigaţii. Fiecare expert are alocaţi, în medie, 3-4 operatori cu care comunică în mod direct cu privire la datele încărcate în Platforma IT pusă la dispoziţie de către ANRE în vederea aplicării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă antemenţionată, iar în cazul în care constată deficienţe sau incorectitudini cu privire la datele încărcate, aceştia încearcă să remedieze situaţia în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul ANRE.

Pe parcursul verificărilor au fost constatate situaţii în care unii operatori au încărcat, în vederea stabilirii eligibilităţii, doar contracte de achiziţie a energiei electrice/gazelor naturale cu preţul cel mai mare.

Experţii ANRE au sesizat acest aspect, iar operatorii au procedat la remedierea şi îndreptarea acestor situaţii, încărcând toate contractele de achiziţii ce asigurau livrarea de energie electrică sau gaze naturale în vederea acoperirii consumului clienţilor finali pe perioada aplicării OUG nr. 118/2021.

„De asemenea, experţii au mai sesizat că anumite achiziţii au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei. În acest sens, conform Regulamentului de funcţionare a Grupului de lucru şi procedurilor interne precum şi legislaţiei incidente, au fost întocmite note de sesizare către Direcţia de Investigaţii din cadrul Direcţiei Generale Monitorizare şi Investigaţii. Aceasta din urmă a preluat sesizările, ele aflându-se astăzi în diferite faze de analiză. În situaţia în care se vor constata încălcări ale legislaţiei specifice, se vor aplica sancţiunile prevăzute de lege. În momentul rămânerii definitive a sentinţelor judecătoreşti ce vor consfinţi cele constatate de către Direcţia de Investigaţii, aceste cazuri vor fi date publicităţii”, au precizat oficialii autorităţii.

Până în acest moment, activitatea Grupului de lucru se desfăşoară normal, în directă colaborare cu operatorii, ajungându-se cu rezolvarea cererilor de decontare la nivelul lunii februarie – martie.

„În egală măsură, putem comunica faptul că, Platforma Plafonare aferentă OUG nr. 27/2022, dedicată perioadei aprilie 2022 – martie 2023, va fi operaţională foarte curând”, mai precizează comunicatul.

Datele valabile la 8 iunie 2022 arată astfel: pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, numărul total al societăţilor care au depus cereri – 66, număr total cereri depuse – 250, număr total cereri aprobate – 61, număr total cereri neeligibile – 38, suma totală transmisă către Ministerul Energiei – 100,08 milioane lei, valoare totală cereri neeligibile – 3,44 milioane lei, valoare totală solicitată – 103,52 milioane lei.

Diferenţa de 151 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative corecte, solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate, au precizat reprezentanţii ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *