Ministerul Economiei şi Energiei este instituţia care se va ocupa de politicile de eficienţă energetică şi va primi în acest scop şi banii care se află în conturile ANRE strânşi din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, potrivit unui proiect de lege care modifică mai multe acte normative în vigoare.
“În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, se înfiinţează în cadrul Ministrerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Departamentul pentru Eficienţă Energetică…”, se arată în draftul de lege, care modifică, la acest capitol, Legea privind eficienţa energetică.
Practic, acest Departament urmează să facă exact ce făcea actualul Departament pentru Eficienţă Energetică al ANRE. Nu se precizează dacă actualul personal al Autorităţii din acest departament se va transfera la noul departament din Minister. Prin draft se abrigă şi celelalte pasaje din legea pentru eficienţă energetică ce conferă ANRE atribuţii în acest domeniu
Noua instituţie va primi şi banii strânşi de ANRE în contul taxei anuale de 2% din cifra de afaceri a companiilor licenţiate de ANRE: “Sumele rămase necheltuite din bugetul ANRE constituit în anul 2019 în baza prevederilor Art 2, alin 3.1 şi 3.s din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, se transferă până la data de 31 martie Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri”, scrie în draft.
Articolele respective sunt exact cele care stabilesc taxa de 2%. Potrivit ultimelor date anunţate de oficiali ai ANRE, sumele strânse în contul Autorităţii în baza acestei prevederi sunt de circa 600 de milioane de lei.
Nu este foarte clar dacă taxa va dispărea şi nici ce va rămâne în loc pentru a se finanţa cheltuielile curente ale ANRE, cel puţin din ce am consultat noi din acest draft. Iată de ce: “Finanţarea programelor de eficienţă energetică se asigură anual, din bugetul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, din sume constituite în bugetul propriu şi/sau prin atragerea unor fonduri terţe precum şi a unei contribuţii de la titularii de licenţe în domeniul energiei şi al gazelor naturale în cazul derulării unor proiecte comune.
Cel mai mare pret al energiei electrice din UE, cogenerarea in insolventa.faliment,investitii in productie cca 5 % din necesar, cel mai mare procent in piata de echilibrare, gr.3-4 au fost uitate,din exportatori de energie elctrica am devenit importatori,sume importate de bani se duc inafara tarii pe certificate de CO2 ,nu avem strategie energetica IN SCHIMB AVEM ANRE SI MANEGERI .