ANRE permite operatorilor rețelelor de gaze și electricitate să amâne investițiile obligatorii în rețele

Firmele de distribuție de energie electrică și gaze naturale, precum și cei doi operatori ai sistemelor naționale de transport au primit de la ANRE o amânare a termenelor pentru derularea investițiilor obligatorii asumate, pe fondul efectelor pandemiei.

Toți opertorii sunt obligați să realizeze în propriție de cel puțin 95% investițiile asumate prin planurile trimise la ANRE, sub sancțiunea amenzilor, dar Autoritatea a elaborat două proiecte de ordin în care prelungește termenele, pe fondul problemelor legate de starea de urgență și, apoi, de alertă.

Astfel pentru operatorii din sectorul energiei electrice, “termenul de recuperare a investițiilor nerealizate este de 12 luni pentru investițiile planificate în anul 2019, 10 luni pentru investițiile planificate în anul 2020 și 6 luni pentru investițiile planificate începând cu anul 2021”, potrivit noului proiect de ordin. În vechea formă, termenul de recuperare era de opt luni pentru investițiile aferente anului 2019 și nefăcute la timp și de șase luni pentru cele care urmează să fie asumate începând din 2020.

Pentru operatorii din sectorul gazelor naturale, la fel, “termenul de recuperare a investițiilor nerealizate este de 12 luni pentru investițiile planificate în anul 2019, 10 luni pentru investițiile planificate în anul 2020 și 6 luni pentru investițiile planificate începând cu anul 2021”. În vechea formă a articolului nu exista posibilitatea acestor amânări, pentru gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *