Pusă în fața situației în care tot mai mulți furnizori de gaze care au clienți renunță la licențele de furnizare, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei nu va mai aproba cererea acestora de a renunța la licențe, potrivit unor surse din piață.
ANRE a aprobat un nou regulament de acordare a licențelor de furnizare, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni care nu va mai permite furnizorilor care au clienți să renunțe la licențele de furnizare, o practică ce a început să apară în ultimul timp.
Practic, în cazul pieței de gaze, fie că sunt puși în situația de a nu mai avea gaz achiziționat pentru clienți, fie că prețul de achiziție al gazelor din piață este mult prea mare față de prețul pe care și l-au asumat la client, tot mai mulți furnizori aleg în ultima vreme să renunțe la acest business. Ei fac cerere la ANRE să li se retragă licența.
Ultimul care a anunțat că dorește să iasă de pe furnizarea de gaze, dar de la începutul anului viitor, este Restart Energy, furnizor destul de mare, cu 18.000 de clienți.
“Piața de gaze naturale din România, dar și de la nivel european, traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a prețului, lipsă de predictibilitate în zona de aprovizionare și schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât și al clienților finali.
Acestor condiții speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecțiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activității de furnizare a gazelor naturale. Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunțarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022 și concentrarea pe energie electrică și soluții de energie regenerabilă, pentru a putea să oferim investitorilor noștri valoare adăugată într-un cadru predictibil și stabil”, a comunicat Armand Domuța, General Manager Restart Energy.
Potrivit unor surse apropiate situației, ANRE nu va fi de acord cu solicitarea Restart de a renunța la licența de furnizare și la clienți, în baza noii reglementări de mai sus.
ANRE a luat decizia de a schimba regulamentul după ce, în ultimele luni, a primit mai multe cereri din partea furnizorilor de a renunța.
ANRE a retras zece licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, în acest an, toate la solicitarea operatorilor economici, potrivit datelor instituției, trimise redacției la solicitarea noastră. Dintre acestea zece, importante cu adevărat sunt patru cazuri, restul fiind retrase în condițiile în care operatorii nu au prestat serviciul și nu au avut clienți. Este vorba despre Hargaz Harghita Gaz SRL, Măcin Gaz SRL, Progaz P&D SRL și Vega 93 SRL, care aveau clienți, ba chiar unul dintre ei destul de mulți și care au renunțat de bună voie la activitatea de furnizare a gazelor și, implicit, și la clienți. În total, numărul clienților acestor furnizori se ridică la circa 15.000.
Probabil că ANRE a dorit să pună o piedică în calea acestei practici pentru a evita viitoarele situații în care un furnizor cu un număr mai mare de clienți să vină să ceară să renunțe la licență și îl îndeamnă să caute alte soluții pentru clienți, înainte de a renunța.
Totuși, ce urmează și ce se va întâmpla cu clienții
În final, apare așadar situația în care furnizorul, în teorie, trebuie să continue să livreze gaze clienților, deși nu mai vrea asta pentru că poate fi o afacere în pierdere (și-a asumat la client un preț fix care nu mai poate fi susținut, de exemplu) sau nu are pur și simplu contracte de achiziție de gaze în spate.
Dacă totuși va dori să renunțe la business, în ciuda regulamentului ANRE, va ajunge la Transgaz, operatorul național al rețelei de transport al gazelor. În cazul în care furnizorul nu plătește garanția pentru echilibrarea sistemului, Transgaz îi va refuza accesul la PVT (punct virtual de tranzacționare), deci îl va scoate din sistem, moment după care ANRE va fi obligată să îi retragă licența
Ar însemna ca furnizorul să furnizeze, ipotetic, clienților gaze fără să aibă contract de achiziție pentru ele, ar trebui să ia gazele din sistemul de transport pe care îl va dezechilibra, fără să plătească pentru acest lucru. Nu este însă clar cât timp (câte zile) trebuie să treacă de la apariția dezechilibrului până la momentul în care furnizorului îi va fi refuzat accesul în PVT.
Ce se întâmplă cu clienții?
Clienții la care un furnizor renunță nu vor rămâne nealimentați. În situația în care nu găsesc ei alt furnizor până la momentul în care furnizorul actual renunță, ei vor fi distribuți de ANRE furnizorului de ultimă instanță (FUI), care le va asigura alimentare până la momentul în care își vor găsi un nou furnizor concurențial.
Pentru client problema este prețul. El va plăti prețul de FUI, care este mai mare și decât cel al furnizorului care l-a abandonat, și, în teorie, mai mare decât majoritatea prețurilor din piață. Spre exemplu, acum FUI este Engie, care are însă un preț de 642 de lei/MWh. Este adevărat însă că, până la finalul lunii martie, prețul este plafonat la 370 de lei/MWh, deci chiar dacă ajunge la FUI, clientul nu va plăti peste acest preț.
E on va respecta pretul gazului din contractul in vigoare pana in luna mai 2022?