ANRE nu mai aşteptă  decizia  Guvernului şi Parlamentului de modificare a OUG 114: schimbă legislaţia secundară şi începe re-liberalizarea pieţei de electricitate la 1 ianuarie

Pentru că România intră în criză de timp şi trebuie să respecte termenul de 1 ianuarie când intră în vigoare regulamentul pieţei europene, ANRE a găsit soluţia: nu mai aşteaptă după Guvern sau Parlament să modifice OUG 114, ci o modifică de facto, prin schimbarea unui Ordin.

“Putem modifica Ordinul 10 al ANRE. Am ajuns la concluzia că forma actuală a OUG 114 permite aprobarea calendarului de dereglementare. Săptămâna aceasta vom lansa în dezbatere publică un nou proiect de Ordin, fie vom abroga Ordinul 10, fie îl vom modifica”, a declarant vicepreşedinterle ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la conferinţa anuală a (Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER).

Efectul schimbării legislaţiei secundare va fi exact cel despre care am mai relatat: de la 1 ianuarie, Furnizorii de Ultimă Instanţă vor primi de la producătorii reglementaţi 60% din cantităţile necesare pentru consumul populaţiei, de la 1 iulie 40%, iar de la 1 ianuarie 2021 20%, urmând ca la 1 aprilie 2021 piaţa să fie complet liberalizată, iar ANRE să nu mai avizeze nici preţurile finale pentru populaţie.

“Speranța mea este ca, la 1 iulie 2021, să avem o piață de energie electrică complet liberă, pe retail și engros, și, până atunci, să putem pregăti piețele să fie suficient de mature ca să nu mai existe nicio problemă”, a declarat vicepreşedintele ANRE.

Bege a explicat că ANRE se vede obligată să acţioneze astfel pentru că nu mai are timp să creeze legislaţia secundară care ar trebui emisă după ce Guvernul sau Parlamentul ar legifera modificarea OUG 114.

“În luna iulie, s-au întâmplat două lucruri importante. Am primit avizul motivat de la Comisia Europeană şi a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE regulamentul 943 şi directiva 944. Am trimis informări către Parlament, către Guvern, am atras atenţia că trebuie luate nişte decizii urgente pentru a se evita anumite efecte negative ale acestor acte normative. Au trecut patru luni şi lucrurile nu s-au schimbat cu absolut nimic. Am elaborat proiecte de acte normative, proiect de OUG şi de lege, agreate de Comisia Europeană, sper ca acest Guvern care s-a instalat ieri va avea puterea să ia aceste măsuri”, a spus Bege.

Însă nu mai este timp.

“Timpul ne presează foarte mult. Dacă Guvernul va rezolva problema în două-trei  săptămâni, acesta fiind un termen optimist, avem dificultăţi în a respecta termenul nostru de 30 de zile de dezbatere publică. În Parlament, procesul este şi mai lung, şi este imposibil să adaptăm legislaţia secundară înainte de 1 ianuarie”, a explicat Bege necesitatea de a se scurta termenele.

 

1 Comment

  1. Cred ca este momentul ca Parlamentul sa aiba discutii si cu oameni care cunosc problemele din sectorul de productie al energiei electrice si termice.Cu cogenerarea/termoficarea in insolventa/faliment, pretul la energia electrica cel mai mare din UE si din exportatori de energie electrica am devenit importatori, sunt numai cateva din motivele pentru care s-ar impune ca ANRE sa dea cateva explicatii publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *