ANRE: Investițiile în rețele au depășit valoarea planificată

Vicepreședintele ANRE, Mircea Man, a afirmat, la o conferință de profil, că investițiile operatorilor în rețele au fost, în perioada 2018-2011, mai mari decât cele planificate.

“În urma monitorizării efectuate de ANRE asupra programelor de investiții ale operatorilor reţelelor de transport și de distribuție a gazelor naturale şi a energiei electrice, Autoritatea a constatat că, în perioada 2018 – 2021, s-au efectuat investiţii totale în valoare de circa 15 miliarde de lei, faţă de valoarea prognozată de 14,8 miliarde lei”, a afirmat Man, potrivit unei postări a ANRE pe pagina de facebook a instituției

“În acest fel, efortul total investițional angajat de către operatorii în domeniu a depășit valoarea planificată, aceasta fiind de 101%. Ponderea cea mai importantă a investiţiilor se regăsește în reţelele de distribuţie, respectiv de 91%.  În sectorul gazelor naturale, au fost realizate programe investiționale de 5,8 miliarde lei, faţă de valoarea planificată de 6,1 miliarde lei”, mai arată instituție.

De la 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare a cincea perioadă de reglementare, cu noi obligații investitționale pentru operatorii rețelelor, dar este posibil ca momentul să fie amânat cu un an.

2 Comments

  1. Serios? Cine a verificat pe teren?(1),ce prevăd contractele de privatizare(2) ce prețuri atunci,ce prețuri azi? Comparația este în lei,sau obiective fizice?? (3) Mă opresc și arunc mănușa: care digitalizare,când nici contoare inteligente nu au instalat bravii cumpărători?? Care au fost depășiți de situație cu energia prosumatirilor împiedicați ticălos chiar de cei care ar fi trebuit să dezvolte producția distribuită? Cine ridica mănușa??

  2. Marea majoritate a investitiilor in retele de distributie sunt dacute pe banii beneficiarilor.
    Vrei putere , platesti: linii , posturi de transformare …tot
    Apoi vine distribuitorul si ti le ia …efecyiv
    Si apoi se lauda ca au investit in retele.
    Sunt praf, calitatea energiei e sub orice critica, nimeni nu respecta normele si legea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *