ANRE: Energia verde are acces prioritar la rețea doar dacă este vândută la preț reglementat

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune eliminarea accesului prioritar la reţelele de transport şi distribuţie al producătorilor de energie din surse regenerabile, cu excepţia celor care vând electricitatea la preţuri reglementate, scrie money.ro

„Pentru energia electrică produsă din surse regenerabile care este vândută la preţ reglementat, operatorul de transport şi sistem şi/sau operatorii de distribuţie asigură accesul prioritar la reţele”, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) pentru modificarea legii 220/2008.

Prevederea aparţine ANRE, care vrea să completeze astfel Legea 220 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile.

Tarifele reglementate la energie sunt stabilite de ANRE. Populaţia, precum şi o serie de instituţii publice şi companii sunt alimentate cu energie în regim reglementat.

Legea 220 din 2008 cuprinde măsuri de promovare a producţiei energiei din surse regenerabile şi, chiar dacă a fost promulgată în urmă cu trei ani, încă nu este aplicabilă, deoarece nu a fost avizată de Comisia Europeană.

„Producătorii de energie din surse regenerabile sunt racordaţi la reţeaua de transport sau distribuţie a electricităţii în măsura în care nu este afectată siguranţa sistemului energetic naţional”, se arată în propunerea de modificare a Legii 220.

În prezent, toţi producătorii de energie din surse regenerabile au acces prioritar la reţeaua de transport sau distribuţie a energiei electrice, în măsura în care nu este afectată siguranţa sistemului.

De asemenea, operatorul de transport şi sistem, respectiv compania de stat Transelectrica (TEL), are dreptul să limiteze sau să întrerupă producţia de energie din surse regenerabile numai pe baza regulilor comerciale stabilite de ANRE sau în cazuri excepţionale, pentru menţinerea stabilitatii şi realizarea criteriilor de siguranţă a sistemului energetic naţional.

OUG de modificare a aceste legi ar urma să fie dezbătută de Guvern săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *