ANRE dă înapoi: Furnizorii de electricitate şi gaze vor plăti mai puţin în contul taxei de 2% pe cifra de afaceri

ANRE a publicat o metodologie de calcul nouă pentru calculul taxei de 2% pe cifra anuală de afaceri, impusă de OUG 114. Furnizorii vor avea de câştigat faţă de vechea variantă, dat fiind că din baza de calcul a taxei se elimină costul componentelor reglementate. 

Iată capitolul relevant din noua reglementare:

„Cifra de afaceri a furnizorilor/traderilor nu include contravaloarea cheltuielilor efectuate cu:

i. serviciile aferente distribuției

ii. serviciile aferente transportului

iii. serviciile aferente inmagazinarii

iv. serviciile de sistem

v. serviciile de administrare a piețelor centralizate

vi. contributia de cogenerare si acciza facturate catre clientii finali

vii. achizitia de energie electrica/gaze naturale ca marfa”

Din proiectul de metodologie se înţelege aşadar că taxa de 2% se va aplica doar marjei de furnizare. Potrivit interpretării de până acum, în tariful final al energiei şi gazelor vândute de furnizori se îngloba componenta de 2% taxă pentru fiecare dintre activităţi, ceea ce i-a şi făcut pe furnizori să spună că marea lor majoritate dintre cei activi pe piaţa concurenţială ar urma să intre în faliment, pentru că preţul final către client ar fi prea mare.

Din acest nou proiect, componentele de cost de transport şi servicii de sistem (plătite Transgaz şi Transelectrica), inmagazinare (Romgaz pentru gaze), componenta de distribuţie (Enel, CEZ, E.On, Electrica), taxa de cogenererare, vor fi extrase din baza de calcul a taxei anuale de 2%.  Toate aceste componente, care se adaugă, evident, la costul energiei şi gazelor şi la marja de furnizare, însumate, înseamnă factura consumatorului final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *