Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un comunicat de presă care confirmă ceea ce e-nergia.ro a scris acum puţină vreme: constructorii de locuinţe noi trebuie să vină cu un studiu în care arată că folosesc sisteme eficiente de încălzire pentru locinţele pe care le construiesc.
Iată partea din comunicatul ANRE referitoare la această chestiune:
„Referitor la ecoul în media a chestiunii alegerii soluției de alimentare cu căldură a unei locuințe, dorim să facem cunoscut că în această problemă Legea nr. 372/2005, republicată în anul 2016, dispune la art. 9 că prin certificatul de urbanism emis de autoritățile locale, în vederea obținerii autorizației de construire, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată, în funcție de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic și al mediului înconjurător, ca parte a studiului de fezabilitate obligatoriu a fi depus pentru obținerea autorizației de construire. Sistemele alternative enumerate în lege sunt: sisteme descentralizate bazate pe surse regenerabile, sisteme de cogenerare/trigenerare, sisteme centralizate de încălzire sau de bloc, pompe de căldură, etc. Această cerință este obligatorie pentru clădirile noi/ansambluri de clădiri de tip locuințe familiale, blocuri de locuințe, birouri, clădiri de învățământ, spitale, hoteluri, etc. specificate la art 6. alin. (1).
Subliniem că prevederile proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 325/2006 sunt supuse principiilor constituționale referitoare la neretroactivitate și nediscriminare, urmărind optimizarea funcționării serviciului public prin creșterea eficienței energetice, diminuarea riscurilor privind siguranța și sănătatea consumatorilor și creșterea calității serviciului de alimentare cu energie termică pentru ca acesta să rămână/să devină atractiv pentru consumatori”.
e-nergia.ro a scris aici : Constructorii de locuinţe care pun centrale pe gaz trebuie să dovedească primăriei că sunt mai eficiente decât termoficarea. Altfel nu primesc autorizaţie de construire
Pe scurt, dacă cineva construieşte un bloc în oraş, într-o zonă deservită de o reţea de termoficare urbană şi vrea să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze Primăriei că aceasă soluţie este mai eficientă „economic şi energetic” decât sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu o va face, nu primeşte autorizaţie de construcţie.
In cazul in care legea va fi adoptata in forma propusa acum nu va fi alta cale decat sa se faca aceste documentatii. Pana la urma nu e deloc greu sa dovedesti ca incalzirea unui ansamblu rezidential cu 40 de apartamente (spre exemplu), dotat cu 40 de centrale in condensatie avand fiecare randamentul masurat de 99,4%, e mai eficienta decat incalzirea respectivului ansamblu rezidential folosind agent termic de la electrocentrale unde numai pierderile in sistemul de distributie sunt de 30%. Prima documentatie va fi mai greu de realizat si asta doar pentru simplul fapt ca specialistii nu stiu inca formatul in care ar trebui sa o realizeze si care ar fi pretentiile de redactare – ca informatiile tehnice vor fi oricum in defavoarea sistemului centralizat. Dar odata facut un prim draft de catre o firma de proiectare sau de un expert autorizat in instalatii termice totul va merge de la sine. Nu se vor impiedica dezvoltatorii imobiliari de asta, ei fiind atat de rodati in intocmirea de documentatii stufoase pentru obtinerea avizelor si a autorizatiilor de constructie.
Intrebarea este de ce folosim gaz in loc sa abordam ceva solutii solare / pompe de caldura, care sunt cu adevarat eficiente? Nimanui nu-i pasa de „randamentul masurat de 99.4%” (masurat de departamentul de marketing) al centralei in condensatie de care vorbeste George cand e de fapt vorba de a arde ceva care nu mai apare iar. FYI nici echipamentele industriale de milioane de dolari nu obtin asa cifre (doar ca pe aia daca scriu prostii de marketing ii trage cineva de ureche), dar nu asta e adevarata problema aici.